GASTRONOMIJA

Suculent, 'duša Barcelone', gostuje u Kopenhagenu

11.04.2023 u 08:39

Bionic
Reading

Sve gurmane koji će se ovoga proljeća zateći u Danskoj razveselit će vijest da se restoran Suculent, kojeg rado nazivaju dušom Barcelone, na mjesec dana seli u Japanski toranj čarobnih vrtova Tivoli u srcu Kopenhagena.

Točnije, chef Antonio Romero dovodi svoj širom svijeta omiljen restoran na petotjedno gostovanje od 24. travnja do 27. svibnja. Tijekom tih tjedana predstavit će bogate i duboke okuse koji su njegov restoran učinili favoritom međunarodnih gurmana, ali i samih chefova.

Barcelona je jedinstvena na mnogo načina. To je jedan od rijetkih gradova koji imaju sve i u koje svi želimo otići i vraćati im se što češće. Ubrzana je, šarena, strastvena, umjetnička i 'punog okusa'. A u Suculentu je Antonio Romero sve te sastojke prenio u jela koja odražavaju dušu jednog od najatraktivnijih gradova svijeta.

Barcelona je, uz New York, Pariz, London, Kopenhagen, Limu ili Tokio, da spomenemo samo neke, grad koji zauzima posebno mjesto u kulinarskom svijetu. Grad koji treba posjetiti u brojnim prilikama, a kada je hrana u pitanju, isprobati ga na razne načine da bi se shvatio u potpunosti. Da biste to postigli, jedno od onih mjesta na koje svakako morate otići je Suculent.

Bez pretenzija i sa samopouzdanjem koje chefu može dati samo dugogodišnja karijera, Toni Romero je tradicionalnim mediteranskim jelima dao vlastiti štih, s natruhama i utjecajima drugih kultura. Njegov fokus nije nužno na tehnici – premda je ona nešto što Romero dobro zna zahvaljujući godinama provedenim kuhajući u elBulliju, Arzaku i Akelarreu – već na punom, dubokom okusu. U bujonima i umacima pronalazi se bit Suculenta, a gotovo svako jelo osmišljeno je s time na umu (žlica i/ili komad kruha uvijek vam mora biti na dohvat ruke). U Suculentu, emocionalna energija Barcelone je koncentrirana, reducirana i pretvorena u intenzivni plašt koji pokriva svo povrće te svaki komad ribe ili mesa.

Izvana Suculent ne izgleda kao gastronomski hram, no iznutra je rustikalno šik, s drvenim stolovima i stolcima od pruća. Knjige, biljke i staklenke ispunjavaju police duž zidova, stvarajući ugođaj doma. U vrijeme ručka je glasan, ali na dobar način. Zrak je ispunjen zveckanjem čaša i živahnim razgovorima, a tu je i dobra mješavina poslovnih ljudi, obitelji i skupina prijatelja raspoloženih za dobar provod.

Podrazumijeva se da ćete uz hranu piti vino, a kao aperitiv treba kušati lokalni vermut, u vrijeme ručka, ili katalonski pjenušac (cava) za večeru. Što se tiče hrane chef Toni Romero ne boji se pomicati granice. Njegova su jela nekonvencionalna, kreativna i krajnje dekadentna, stoga treba zaboraviti na dijetu i pripremiti se za ugađanje svojoj gurmanskoj strasti.

Suculent - Barcelona
  • Suculent - Barcelona
  • Suculent - Barcelona
  • Suculent - Barcelona
  • Suculent - Barcelona
  • Suculent - Barcelona
    +4
Suculent - Barcelona Izvor: Suculent / Autor: David Egui

Avanturistički nastrojeni ljubitelji hrane oduševit će se kombinacijama poput tatarskog bifteka posluženog na koštanoj srži ili cikle s beurre blancem i dimljenom jeguljom, dok bi klasičari mogli ustuknuti pri pogledu na glaziranu krijestu pijetla. Degustacijski jelovnik (12 sljedova) odlična je vrijednost za novac, ali će za njega trebati prilično zdrav apetit. Alternativno, može se odabrati nešto à la carte ili kraći degustacijski meni.

A sada će i posjetitelji vrtova Tivoli u Kopenhagenu moći uživati u toj 'duši Barcelone', i to u obliku jela kao što su sipa i tartar od obrazine iberijske svinje s bademovim mlijekom i ossetra kavijarom, pečena raža na limunskom pire krumpiru s pinjolima, kaparima i crnim maslacem ili, spomenimo još jednom, ultra-slavni goveđi tartar na grilanoj goveđoj srži s pommes souffléom.

Romero je posebno za goste Tivoli Gardena osmislio i neka nova jela, koja će ponuditi u sklopu dva različita degustacijska menija - jedan s 9 sljedova za ručak i jedan s 12 sljedova za ručak i večeru. Terasa će također dobiti poseban meni - snack deluxe s probranim španjolskim premium delikatesama.

'Za mene i moju ekipu čast je dovesti Suculent u Kopenhagen i u Tivoli Gardens. Da, Barcelona jest jedna od svjetskih prijestolnica hrane, ali Kopenhagen je jednako velik, tako da za nas mnogo znači ponijeti svoju tradiciju, naše namirnice i naše okuse u taj grad. Štoviše, mnogo Danaca posjećuje nas u Barceloni pa se nadamo da ćemo vidjeti i neka već dobro poznata lica, kao i posjetitelje Kopenhagena u našem pop-up restoranu u Toivoliju', rekao je Toni Romero o svom proljetnom gostovanju.

Pa ako planirate posjetiti Kopenhagen ili se za put u njega odlučite baš zbog Suculenta, svakako rezervirajte.