Najviše volimo recepte koji ne zahtijevaju previše truda, a nude sjajan okus. Jedan od njih je i fritata sa šunkom i povrćem. Nutritivno cjelovit obrok sjajan je izbor za početak dana ili ukusnu pauzu od brojnih obaveza
Ova fritata od šunke i jaja apsolutno je zdrav i ukusan doručak, brzi ručak ili međuobrok. Sastojci su jednostavni, priprema vrlo laka, a okus božanstven. Prednost ovog jela je to što omogućuje da iskoristite preostale ostatke šunke, ali i da ubacite različito povrće i, naravno, sir te u tren oka uživate u sjajnom i cjelovitom obroku.
Potrebni sastojci:
- 6 jaja
- 100 g kuhane šunke
- 80 ml mlijeka
- 85 g cheddara
- 100 svježeg špinata, grubo nasjeckanog
- 100 g gljiva, narezanih
- 3 žlice luka narezanog na kockice
- 3 žlice maslinovog ulja, podijeljeno
Priprema:
Luk nasjeckajte na kockice, gljive narežite na ploške, a špinat grubo nasjeckajte. Šunku narežite na kockice.
Razbijte jaja u veliku zdjelu. Dodajte mlijeko i lagano začinite solju i paprom. Mutite dok se sve ne sjedini.
Na srednje jakoj vari na tavici zagrijte dvije žlice ulja. Dodajte luk i pirjajte 2-3 minute, dok malo ne omekša. Dodajte gljive i pirjajte još 2-3 minute. Dodajte šunku i špinat narezanu na kockice i pirjajte sve zajedno još 2-3 minute. Zatim smjesu prelijte preostalom žlicom ulja.
U tavicu ulijte umućena jaja. Lopaticom za miješanje lagano povucite jaja s rubova tavice kako bi smjesa ispunila sav prostor između povrća. To ponavljajte sve dok smjesa ne postane pregusta i prestane ispunjavati prostore.
Pokrijte tavu poklopcem, smanjite vatru i kuhajte još 5-6 minuta. Fritata ne smije biti tekuća u sredini, to je znak da su jaja još sirova.
Kada je gotova, pustite da se malo ohladi, a zatim je pažljivo izvucite iz tavice. Začinite solju i paprom, narežite i poslužite.