NEZAVISNI KANDIDAT

Britanci na izborima mogu glasati za – avatar: Ovo je AI Steve

13.06.2024 u 14:12

Bionic
Reading

Ako mu plan pođe za rukom, AI bot mogao bi postati prvi AI član britanskog parlamenta

Poznato je da se AI zavlači u sve, pa tako i u politiku. Ako ste Britanac, na parlamentarnim izborima 4. srpnja moći ćete glasati za 'AI Stevea', digitalnog avatara stvarne osobe - poduzetnika i političke nade Stevea Endacotta.

AI Steve doista je na glasačkom listiću ove godine, kandidira se kao nezavisni kandidat, a na svojoj web stranici zainteresiranim glasačima nudi priliku za razgovor putem generativnog AI portala te slanje prijedloga koji se potom, hipotetski, mogu uključiti u političku platformu avatara.

Jedini je problem to što AI Steve zapravo ne može u potpunosti djelovati kao političar - poput odlazaka na skupove ili prisustvovanja sastancima - s obzirom na to da je chatbot, a ne ljudsko biće. Endacott, poduzetnik na kojem se temelji taj digitalni avatar, dolazit će na te skupove i sastanke umjesto AI Stevea.

Na svojoj web stranici AI Steve navodi da je 'Steve Endacott, poduzetnik iz Sussexa, stvorio mnoge političke ideje i da će 'fizički' prisustvovati parlamentu kako bi glasao o politikama koje mu sugerira AI.'

AI Stevea je zapravo dizajnirala tvrtka pod nazivom Neural Voice kojom, izvještava Wired, a kojom trenutno predsjeda upravo Endacott. Također se primjećuje kako se Endacott nada upotrijebiti svoj digitalni avatar za pomoć pri prikupljanju i analizi komentara potencijalnih birača, ističe Gizmodo.

Endacott igra istu igru ​​koju su nedavno igrali brojni američki politički kandidati, koji su koristili umjetnu inteligenciju na raznim portalima i novinama kako bi privukli čitatelje i dobili na vidljivosti

No mnogi političari smatraju da AI neće biti od koristi ni za što drugo nego privlačenje pažnje na web stranicu kampanje. Doduše, Endacott je svoju upotrebu tehnologije odveo znatno dalje od bilo kojeg suvremenika, tvrdeći da glasači glasaju za AI dok on (ljudski Steve, op.a.) samo 'prenosi poruku'.

Ako AI Steve nekim čudom završi u parlamentu, Endacott će nastaviti 'zamjenjivati' svog algoritamskog dvojnika, iako su i dalje nejasni detalji o tome kako će ovaj neobičan odnos podjele moći funkcionirati u budućnosti.