TEHNO PREGLED

Predstavljanje novih Appleovih uređaja je pred vratima. Evo što još možemo očekivati

06.09.2024 u 10:46

Bionic
Reading

Malo je vjerojatno kako će novi modeli pametnih telefona biti jedino što će jabučari ponuditi tijekom događanja nazvanog Glowtime

Apple će otkriti iPhone 16 tijekom događanja It’s Glowtime 9. rujna u 19 sati po našem vremenu. No, to neće biti jedino što će predstaviti.

Evo pregleda noviteta za ovogodišnju (pred)blagdansku sezonu čiju premijeru očekujemo.

Apple Intelligence i Siri

Tijekom konferencije WWDC u lipnju Apple je konačno otkrio svoj pristup generativnoj umjetnoj inteligenciji. Ponuda je iznimno u Appleovu stilu, uključujući i 'otmicu' općeprihvaćene kratice (AI za Apple Intelligence).

Metoda 'malog modela' simptomatična je za Apple u smislu da je umjetna inteligencija obučena na ograničenim podacima relevantnim za poboljšanje korisničkog iskustva.

To je značajna razlika u odnosu na puno veće modele koji koriste pristup 'crne kutije', kao što su OpenAI i Googleov Gemini. Koliko će biti učinkovitiji, ostaje za vidjeti.

Tijekom Glowtimea imat ćemo priliku vidjeti kako je upotrijebljen za digitalnu pomoćnicu Siri.

Uz modele generativne umjetne inteligencije i bolju integraciju aplikacija, trebala bi dobiti i ažurirano sučelje. Nestao je poznati šareni krug, zamijenjen svjetlećim rubom koji okružuje zaslon kada Siri sluša/obrađuje.

Od dosad lansiranih, samo će dva modela iPhonea moći pokretati Apple Intelligence: 15 Pro i 15 Pro Max. Zbog ograničenja starijih čipova, kažu u Appleu.

Predstavljanje nove generacije iPhonea odlična je prilika za objavu kako će Apple Intelligence biti dostupan u njoj.

iPhone 16, 16 Pro i 16 Pro Max

Nedavno su se pojavile glasine kako bi iPhone 16 Pro Max mogao dobiti veći zaslon, zahvaljujući manjim okvirima, koji se kreću od 1,5 do 1,4 milimetara.

To će navodno povećati veličinu zaslona Pro Maxa sa 6,69 na 6,86 inča (16,9 na 17,4 centimetra), bez značajnog povećanja ukupnog otiska uređaja. iPhone 16 Pro bi trebao biti povećan sa 6,12 na 6,27 inča (15,5 na 15,9 cm).

Kamere bi trebale dobiti novu staklenu leću, tanju i lakšu, koja bi mogla dramatično povećati mogućnosti optičkog zumiranja.

Probni modeli koji su procurjeli u javnost početkom godine daju grubu ideju o dizajnu svakog novog modela. Najznačajnija promjena na modelima 16 i 16 Plus je pomak s dijagonalne na okomitu postavku kamere.

Također imaju novu tipku Capture za brzi pristup različitim mogućnostima kamere.

Novi modeli bi mogli dobiti i baterije većeg kapaciteta, a izdanja Pro podršku za Wi-Fi 7.

Apple Watch Series 10/Ultra 3

Osim što bi zbog desetogodišnjice prvog modela mogao nastati cirkus s nazivom sličan onome s iPhoneom X, čini se kako će najveća promjena biti povećanje zaslona na 45 i 49 mm, a novi bi modeli također trebali biti i tanji.

Apple Watch Series 10 i Ultra 3 trebali bi dobiti novi procesor S10, što znači kako bi i oni mogli uskoro početi koristiti umjetnu inteligenciju.

Mjerač glukoze najuzbudljiviji je dodatak o kojem se priča, no tu je i otkrivanje apneje za vrijeme spavanja (ako se ne ispriječe pravni problemi).

Moglo bi se pojaviti i jeftinije izdanje Apple Watcha SE s plastičnim kućištem.

AirPods 4

Navodno su u pripremi dvije inačice. Jeftiniji model zamijenit će AirPods 2, koje su još dostupne, a premium verzija zamijenit će AirPods 3.

Ta bi verzija trebala dobiti aktivno poništavanje buke i značajku Find My, pa će se prilično približiti modelu AirPods Pro. Nije stoga isključeno kako će se pojaviti i AirPods Max 2.

Svi bi modeli konačno trebali dobiti utore za USB-C, kako bi bili usklađeni sa zahtjevima Europske unije.

Novi Macovi

Nedavno su se pojavile vijesti kako će Apple odgoditi najavu Macova s procesorima M4 do studenog. Problemi s lancem opskrbe diktiraju vrijeme predstavljanja Appleovih prijenosnih računala još od pandemije.

Velika inačica Maca Mini bez USB-A trebala bi stići prije kraja godine, zajedno s novim iMacom i MacBookom Pro, piše Tech Crunch.