IMA LI PILOTA U AVIONU?

Ace Combat: Assault Horizon

04.10.2011 u 16:15

Bionic
Reading

Jedan od najpoznatijih combat flight serijala u videoigrama, Ace Combat, vraća se na konzole nastavkom Assault Horizon, koji, nažalost, više nema previše veze s originalnom igrom

Na veliku radost svih fanova, novi Ace Combat, nazvan Assault Horizon,trebao bi se pojaviti sredinom mjeseca listopada ove godine, i toisključivo za konzole nove generacije. Novi Assault Horizon možemonajbolje opisati kao reboot serijala zbog potpuno nove borbene mehanikenaziva Close Range Assault ili, skraćeno, CRA. Osim novogsustava borbe, možda najveću promjenu u odnosu na prethodnike doživio jeintenzitet iste, koja je sada neusporedivo nabrijanija i više je upclose and personal. Igrači koji su upoznati s tim serijalom znaju dasu u prethodnim nastavcima bili dosta udaljeni od same mete, što im je umanjivalo osjećaj napucavanja.

Ovog puta programerski studio Project Aces želi staviti igrače usredište sukoba od samog početka, što nam se, moramo priznati, jakosviđa. Osim toga, u jednom trenutku moći ćemo pilotirati helikopterom,a u drugom preuzeti ulogu čovjeka za mitraljezom koji se nalazi nazadnjem kraju letjelice, a sve u svrhu raznolikosti gameplaya. Priču, koja je za ovakav žanr poprilično kvalitetna, započet ćemou istočnoj Africi, a put će nas na kraju odvesti sve do Dubaija, iakotreba naglasiti da su atmosfera i okolina, odnosno geografsko područjeiznad kojeg letimo, malo bitni, jer ova igra stavlja naglasak prvenstvenona akciju, odnosno adrenalin koji će vaša nadbubrežna žlijezda krenutinekontrolirano lučiti!

Kad je riječ o takvim tipovima igara, potrebno je utvrditi je lidotična teška arkadetina ili profinjena simulacija borbenih zrakoplova.Ako se vratimo dosta godina unazad, točnije do prvog dijelaserijala, kada je još originalni PlayStation bio aktualan, Ace Combat jebio simpatična arkada s ludim zračnim borbama u čijem je gameplayu bilomalo ili nimalo prave simulacije i realizma. To je bio slučaj sve donedavno, kada je Ace Combat zauzeo malo drukčiji stav po tom pitanju te postao nešto zahtjevniji kada je o samoj letačkoj mehanici riječ. Alikako to obično biva u današnje vrijeme, mnoge legendarne franšize, patako i ova, vraćaju se svojim korijenima, što bi u prevedenom značilo daod simulacije neće biti ni

Sada kada znate na čemu ste, pozabavit ćemo se gameplayom ili,ako hoćete, mehanikom. Kao što smo već rekli, nova borbenamehanika nazvana CRA imat će ključnu ulogu u igri. Primjerice,kada se nađete u poziciji da ste dovoljno blizu svom neprijatelju,jednostavnim pritiskom na tipku ulazite u novi mod. Kamera će sefokusirati na vašu metu i na trenutak ćete izgubiti kontrolu nad svojomletjelicom. Tijekom tog vremena vaš je zadatak da poravnate metu crvenim krugom koji označava ciljnik da biste je mogli uspješnooboriti. Ako vam zasad sve to zvuči kao hrpa besmislica, probat ćupojednostaviti. Programeri su, naime, odlučili razdvojiti dva segmentakontrola (letenje i borba) da bi svaki funkcionirao sam za sebe. Namase to čini potpuno deplasirano i nepotrebno, ali nećemo još početibacati drvlje i kamenje prije no što i sami isprobamo kako takav sustavfunkcionira u stvarnosti.

Mnogim fanovima se zasigurno takav sustav neće svidjeti jer će se timeizgubiti i zadnja trunka simulacijske mehanike, ako je ikada ipostojala. S druge strane, tim potezom se dobio potpuno drugačijigameplay, koji pršti akcijom i brzim manevrima. To znači da, kadaoborite neprijateljev avion, nećete samo vidjeti malu eksploziju negdjena horizontu, već će se iste događati ravno ispred vaših očiju. Takavtip brze i frenetične zabave nema puno veze s realnošću, ali istodobnomožemo očekivati naslov vrhunske produkcije, ispolirane do najsitnijihdetalja.

Ace Combat: Assault Horizon sadržat će i online multiplayerkoji bi uz mehaniku iz single playera trebao biti jako zabavan.Nažalost, neće postojati co-op mod za single player, iako jeizdavač Namco dao naslutiti postojanje svojevrsnih bonus co-op misija.Kako god bilo, o kvaliteti naslova posljednju riječ dat će igrači.

Ace Combat: Assault Horizon gameplay


Ace Combat: Assault Horizon Helicopter gameplay