TZV. GAUSSOVA PUŠKA

[FOTO/VIDEO] Testirana prva komercijalna elektromagnetska puška na koju je bacila oko i američka policija: Nakovanj je nastao 3D tehnologijom

20.02.2022 u 17:18

Bionic
Reading

Do kraja predstojećeg kolovoza na tržištu bi se trebala pojaviti prva elektromagnetska puška u slobodnoj prodaji i to po cijeni od 3690 dolara. Riječ je o pušci GR-1 Anvil (Nakovanj) s baterijskim napajanjem koju proizvodi američka tvrtka ArcFlash Labs i za koju je zainteresirana američka policija, a tportal donosi priču o zasad jedinoj komercijalnoj tzv. Gaussovoj pušci koja za ispaljivanje projektila koristi akcelerator elektromagnetske mase i koja je gotovo u potpunosti izrađena pomoću 3D printera

Iako djeluje poput moćnog oružja koje se može vidjeti u filmovima znanstvene fantastike, GR-1 je zapravo puška koja nema snagu uobičajenog vatrenog oružja. Njezina moć usporediva je s onom zračne puške, a recenzenti Nakovnja s bloga Forgotten Weapons ističu da je riječ o potencijalnom smrtonosnom oružju prema kojem se treba odnositi s dužnim poštovanjem.

GR-1 koristi niz elektrificiranih zavojnica za generiranje magnetskog polja koje ubrzava feromagnetske projektile ili električni vodljiva zrna do 75 metara u sekundi, a varijabilni spremnik može primiti do 10 projektila dužine 32, 42 i 52 milimetra. Za razliku od standardnih pušaka, GR-1 za ubrzanje zrna ne koristi tlak plinova, već magnetsko polje.

Prva komercijalna elektromagnetska puška GR-1 Anvil Izvor: Društvene mreže / Autor: Forgotten Weapons /Youtube

Puška koristi najnapredniji sustav punjenja kondenzatora, točnije dvostruki stegnuti kvazirezonantni invertor koji omogućava njegovoj litij-ionskoj bateriji od 25 volta brzo punjenje zavojnica i ispaljivanje do 20 metaka u sekundi pri punoj snazi ili do 100 metara u sekundi ako se koristi pola snage. Sustav okidača pak omogućava strijelcu da prethodno napuni zavojnice povlačenjem s pola povlačenja okidača prije nego što ispali projektil punim povlačenjem okidača.

Elektromagnetska puška GR-1 Anvil Izvor: Društvene mreže / Autor: Forgotten Weapons/Youtube

Prema navodima proizvođača, usadnik, okvir i držač ispisani su 3D tehnologijom, a ostali dijelovi izrađeni su od akrilne plastike i pričvršćeni plastičnim vijcima. Na Nakovnju se nalazi mali LCD zaslon te prikazuje napunjenost baterije i kondenzatora, temperaturu zavojnice i svojevrsnu dijagnostiku nakon pucanja, a kao dodatna oprema ugrađeni su svjetiljka, zeleni laser za ciljanje i klizni usadnik koji omogućava umetanje tri različite duljine spremnika za tri različita projektila.

Nije za one s ugrađenim pacemakerom

Nakovanj se na neovisnom testiranju pokazao kao iznenađujuće tiho oružje koje proizvodi mehanički 'klik' pri ispaljivanju i 'cijuk' tijekom pražnjenja, a jedina zamjerka onih koji su imali prilike testirati pušku odnosi se na njeno naginjanje, potrebno da bi čahura ispala iz cijevi. Važno je znati i da se ova elektromagnetska puška ne smije koristiti unutar 15 metara od osobe s ugrađenim srčanim elektrostimulatorom (pacemakerom) ili sličnim osjetljivim medicinskim uređajem koji koristi električne impulse.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Forgotten Weapons / Youtube

Za zabavu ili za uspavljivanje životinja

Iako je puška ArcFlash Laba izazvala podsmijehe prilikom svoje nedavne premijere, recenzenti ističu da je poprilično precizna i da bi u budućnosti, uz pojedine preinake, mogla biti smrtonosno oružje. Za Nakovanj je, tvrde u ArcFlash Labu, zainteresirana američka policija te bi modificirala postojeći spremnik za prihvat gumenog streljiva radi obuzdavanja masa i suzbijanja nasilnih prosvjeda. Dotad će Nakovanj, smatraju stručnjaci, biti uglavnom puška za zabavu ili pak za uspavljivanje životinja.

S obzirom na to da je ArcFlash Lab tvrtka koju vode dvojica aeronautičkih inženjera s višedesetljetnim iskustvom u američkom ratnom zrakoplovstvu, može se očekivati da će koncept elektromagnetske puške razvijati i nadalje, osobito kada znamo da je riječ o sustavu koji sve više primjenjuju najmoćnije vojne sile u svijetu.