NITKO NIJE DEŽURAO

Iz Banskih dvora tvrde: Ministri su istodobno bili na godišnjem i radili

18.08.2015 u 11:44

Bionic
Reading

Gotovo 20 dana otkada je održala posljednju sjednicu Vlada bi u četvrtak trebala zasjedati nakon razdoblja godišnjih odmora. U zadnje tri i pol godine nema dežurstava specifičnih za HDZ-ove vlade, a u Vladi nam pojašnjavaju da se za vrijeme godišnjeg odmora radilo, doduše smanjenim tempom

Da će na godišnjem odmoru provesti desetak dana, u Vladi su najavljivali već početkom ljeta. Naime, već niz godina Vlada formalno na godišnji odlazi tek nakon Dana pobjede ili nakon Sinjske alke, a na posao se vraća nakon Velike Gospe.

Tako je otprilike bilo i ove godine, a za vrijeme odmora u Banskim dvorima nije bilo dežurstava potpredsjednika Vlade, potvrdio je za tportal glasnogovornik Vlade RH Nikola Jelić.

Naime, u zadnje tri i pol godine nema dežurstava specifičnih za HDZ-ove vlade. U Vladi nam pojašnjavaju da se za vrijeme godišnjeg odmora radi, ali smanjenim tempom, no da po potrebi ministri i premijer obave posao koji treba. Tako je primjerice ovo ljeto zbog slučaja Salopek bilo poprilično radno za prvu potpredsjednicu Vlade Vesnu Pusić te je otputovala u Egipat s obitelji pogubljenog hrvatskog državljanina. I predsjednik Vlade morao je zbog obraćanja javnosti prekinuti godišnji odmor na Hvaru, a dan kasnije zbog press konferencije s godišnjeg odmora vratila se i Vesna Pusić.

Svoje ljetovanje na Hvaru Milanović je iskoristio i kako bi u funkciji premijera obišao Velu Luku na Korčuli, kako bi proslavio Dan Općine Jelsa na Hvaru, ali i otvorio Muzej Sinjske alke. U Splitu, u kojem je bio na godišnjem odmoru, neke zadatke je obavljao potpredsjednik Vlade Branko Grčić, a obalu su obilazili i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, ministar financija Boris Lalovac, ministar uprave Arsen Bauk te ministar turizma Darko Lorencin.

Neki su se ministri, doznajemo, ranije vratili s godišnjeg odmora pa je, primjerice, ministar zdravlja Siniša Varga već radio od početka prošlog tjedna, a neki, poput Miranda Mrsića, tek će sada na godišnji odmor.

Iako je dio ministara bio u Zagrebu i nakon Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, u Kukuriku vladi ne prakticiraju dežurstva poput bivših HDZ-ovih vlada. Ministri, objašnjavaju već godinama u Vladi, dostupni su cijelo vrijeme, pa i na godišnjem odmoru, i po potrebi se uvijek mogu vratiti s mora.

Podsjetimo, dežurstva u Banskim dvorima bila su specifična za HDZ-ovo doba. U mandatima Ive Sanadera koristio se dvotjedni godišnji odmor nakon proslave obljetnice Oluje, ali bi u Banskim dvorima ostajali dežurati potpredsjednici Vlade Jadranka Kosor i Damir Polančec. Nakon što je Vladu preuzela Jadranka Kosor nastupila su nešto stroža pravila pa je bivša premijerka zbog gospodarske krize i završavanja pregovora za ulazak u Europsku uniju svojim ministrima zabranila odlazak na godišnji odmor.