počele žestoke pripreme

Jeziva prijetnja Izraela: 'Sposobni smo Libanon vratiti natrag u kameno doba'

27.06.2024 u 22:43

Bionic
Reading

Sukob velikih razmjera između Izraela i Hezbollaha mogao bi izbiti za nekoliko tjedana ako pregovori o primirju u Gazi ne dovedu do prekida vatre, sugeriraju američki obavještajci

IDF i Hezbollah žure sa stvaranjem svojih zaliha oružja, rekla su za Politico dva američka dužnosnika koja su bila upoznata s obavještajnim podacima, prenosi Yahoo news. Dužnosnici su izjavili da nisu uvjereni da će prepuni pregovori o prekidu vatre između Izraela i Hamasa uroditi plodom u bliskoj budućnosti, povećavajući procjene rizika od šireg sukoba s Hezbollahom.

Strahovi od šireg regionalnog rata rastu posljednjih tjedana jer su Hezbollah koji podržava Iran i Izraelske obrambene snage (IDF) sve češće razmjenjivali vatru, prisiljavajući desetke tisuća civila na bijeg s obje strane granice.

Izrael je ubio najmanje 481 osobu u Libanonu od napada Hamasa 7. listopada, uključujući 94 civila, javlja AFP. Na izraelskoj strani, prema Izraelu, poginulo je najmanje 15 vojnika i 11 civila.

Hezbollah je obećao da će nastaviti s raketama, protutenkovskim raketama i eksplozivnim bespilotnim letjelicama osim ako Izrael ne prekine rat u Gazi.

Zastrašujuća prijetnja izraelskog ministra obrane

Yoav Gallant, izraelski ministar obrane upozorio je da je vojska sposobna vratiti Libanon "natrag u kameno doba". Međutim, inzistirao je na tome da je izraelska vlada radije pronašla diplomatsko rješenje za tekuće neprijateljstvo između svojih snaga i terorističke skupine Hezbollah sa sjedištem u Libanonu.

“Ne želimo ući u rat jer to nije dobro za Izrael. Imamo sposobnost vratiti Libanon u kameno doba, ali ne želimo to učiniti", rekao je g. Gallant novinarima tijekom ovotjednog posjeta Washingtonu kako bi se sastao s visokim američkim čelnicima.

Njegova je prijetnja bila posljednja u nizu izjava visokih javnih osoba o sve manjem strpljenju Izraela zbog napada Hezbollaha. "Možemo potpuno baciti Libanon u mrak i rasturiti moć Hezbollaha za nekoliko dana", rekao je Benny Gantz, bivši član izraelske ratne vlade, u utorak tijekom konferencije u Herzliyi.

Hassan Nasrallah, vođa Hezbollaha, upozorio je Izrael na posljedice eskalacije, izjavivši u televizijskom obraćanju iz Bejruta ranije ovog mjeseca da "nijedno mjesto u (Izraelu) nije sigurno od naših raketa".

Sjedinjene Države su pojačale svoje napore da ograniče granične sukobe i spriječe širu krizu. Ali sporazum o prekidu vatre za Pojas Gaze koji podupiru SAD i dalje je nedostižan, a Hamas, teroristička skupina, još uvijek zahtijeva jamstvo od Izraela da će povući svoje trupe i odmah prekinuti rat.

Izrael će se prebaciti na Libanon kad riješi Hamas u Gazi

U svom prvom intervjuu za izraelske medije od početka rata, Benjamin Netanyahu, izraelski premijer, rekao je u nedjelju da je "intenzivna faza" borbe protiv Hamasa u Gazi skoro gotova, što će osloboditi više snaga da se premjeste za obranu sjevera. No, naglasio je da to "ne znači da će rat uskoro završiti" u Gazi i rekao da će Izrael nastaviti pokušavati ukloniti Hamas s vlasti. Inzistirao je da je Izrael sposoban boriti se na nekoliko frontova.

Dok se politički čelnici bore da pronađu diplomatsko rješenje za napetosti, šefovi humanitarnih organizacija upozoravaju da bi dublji sukob imao strašne posljedice za civile. Prelijevanje izraelskog rata u Gazi u Libanon moglo bi biti "potencijalno apokaliptično", rekao je Martin Griffiths, UN-ov podtajnik za humanitarna pitanja i koordinator za hitnu pomoć.

Strah od eskalacije sukoba

Ovog su se tjedna Njemačka i Nizozemska pridružile nekoliko drugih zemalja u pozivanju svojih državljana koji žive u Libanonu da odu dok još mogu. "Napetosti u pograničnim područjima s Izraelom su pojačane i mogle bi dalje eskalirati u bilo kojem trenutku", priopćilo je njemačko ministarstvo vanjskih poslova nedugo nakon što je Annalena Baerbock, ministrica vanjskih poslova, posjetila Izrael i Bejrut.

Nizozemsko ministarstvo vanjskih poslova također je upozorilo da je Libanon "nesiguran" i da je "situacija i dalje vrlo nepredvidiva". Savjet ministarstva vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva, posljednji put ažuriran 26. travnja, savjetuje da se ne putuje u Libanon i potiče građane koji tamo žive da odu dok komercijalne opcije ostaju dostupne.

sve osim nogometa

Učitavanje...