MEĐUNACIONALNI INCIDENT?

U Vukovaru željeznim palicama i pištoljem tukli dvadesetogodišnjaka

17.02.2016 u 14:17

Bionic
Reading

Jednomjesečni istražni zatvor određen je u srijedu 29-godišnjem Vukovarcu osumnjičenom da je s još dvojicom mladića (od 19 i 22 godine) u nedjelju oko 4 sata ujutro metalnim palicama pretukao 20-godišnjaka kojemu je potom na sljepoočnicu prislonio pištolj i repetirao

I dok Državno odvjetništvo navodi da je u pozadini napada, koji je okvalificiran kao pokušaj teškog ubojstva, sukob navijačkih skupina vukovarski HSP tvrdi da su teško ozlijeđenog 20-godišnjaka pretukla trojica mladića srpske nacionalnosti 'samo zato što je Hrvat'.

'Nedugo nakon toga, ista ta trojica su se zaustavila kraj skupine mladih Hrvata te je jedan od te trojice iz vatrenog oružja pucao prema njima', stoji u priopćenju koje je potpisao predsjednik vukovarske podružnice HSP-a Vinko Jozić.

Navodeći da je 'otac pretučenog Tomislava hrvatski branitelj, ratni vojni invalid i član predsjedništva HSP Vukovar' te bivši zatočenik srpskih koncentracijskih logora, HSP ističe da mediji šute o 'podmuklom napadu' i traže objavljivanje imena počinitelja.

U vukovarskom Županijskom državnom odvjetništvu se doznaje da je zbog napada zatražen istražni zatvor i za osumnjičenog 22-godišnjaka, no on je odlukom suca istrage u utorak navečer pušten da se brani sa slobode, uz izrečene mjere opreza.

Vukovarski Županijski državni odvjetnik Božidar Piljić kazao je za Hinu da će se tužiteljstvo žaliti na tu odluku, jer smatra da bi na slobodi mogao uništiti dokaze ili utjecati na svjedoke.

Na temelju rezultata policijskog kriminalističkog istraživanja tužiteljstvo je izvijestilo da su trojica osumnjičenih u nedjelju oko 4 sata ujutro, zajednički i prema prethodnom dogovoru, 'kako bi se obračunali radi prethodnih sukoba s pripadnikom druge navijačke skupine; noseći metalne poluge za sada neutvrđene težine i duljine i pištolj nepoznate marke i kalibra', prišli s leđa 20-godišnjaku 'uvjereni da se radi o osobi koju su čekali'.

Potom su mu 'u cilju da ga usmrte, zadali više udaraca metalnim palicama' po glavi i tijelu. Kada je pao na tlo nastavili su ga udarati nogama po glavi, nakon čega mu je 29-godišnjak prislonio pištolj na sljepoočnicu te repetirao.

'U dovršenju počinjenja djela nisu uspjeli zbog nailaska više vozila Županijskom ulicom', navodi tužiteljstvo.