JE LI OVO KRAJ?

Bankrotirao Recaro! Legendarni proizvođač sportskih sjedala traži izlaz iz krize

31.07.2024 u 12:07

Bionic
Reading

Marka Recaro je sinonim za kvalitetu, inovativnost, sigurnost i udobnost, a može se pohvaliti poviješću od preko šezdeset godina visokokvalitetnog njemačkog inženjeringa

Marka Recaro je desetljećim bila sinonim za kvalitetu, inovativnost, sigurnost i udobnost, a može se pohvaliti poviješću od preko šezdeset godina visokokvalitetnog njemačkog inženjeringa, zapošljavajući više od 200 ljudi.

No sve poznavatelje njihovih proizvoda je šokirala odluka kako je njemačka tvrtka Recaro Automotive GmbH podnijela zahtjev za nesolventnost lokalnom sudu u Esslingenu.

Inače, Recaro Automotive GmbH sa sjedištem u Kirchheimu unter Tecku u blizini Stuttgarta, jedan je od vodećih svjetskih proizvođača autosjedalica. Tvrtka je najpoznatija po svojim ergonomskim i sportskim sjedalima koja se u malim serijama ugrađuju u automobile poznatih proizvođača ili se nude za naknadnu ugradnju.

RECARO Classic Line Izvor: Promo fotografije / Autor: Recaro Automotive

Od 2016. tvrtka pripada irskom dobavljaču automobila Adient nakon što se odvojila od Johnson Controlsa, koji je bio vlasnik Recaro Automotivea od 2011. Godine 2020. Adient je prodao tvrtku američkoj investicijskoj tvrtki Raven Acquisition LLC. Recaro Holding ostao je vlasnik brenda Recaro te nastavlja djelovati kao licencni partner.

Tvrtka se susrela sa značajnim financijskim poteškoćama zbog ekstremnog rasta cijena u posljednjim kriznim godinama i gubitka velikog ugovora. Učinci naslijeđenih proizvoda i poslovnih operacija utjecali su na razvoj ponude novih proizvoda tijekom regionalnog smanjenja potrošnje na kupnju vozila.

Dana 29. srpnja 2024. sud je odobrio privremenu samoupravu i imenovao odvjetnika Holgera Blümlea iz odvjetničke tvrtke Schultze & Braun kao privremenog skrbnika. Međunarodna konzultantska tvrtka Baker Tilly pruža pravne savjete tijekom cijelog procesa.

  • +11
Recaro sportska sjedala Izvor: Promo fotografije / Autor: Recaro Automotive

Dobra je vijest da će splate za slučaj nelikvidnosti osigurati plaće zaposlenika. Zaposlenici su obaviješteni u utorak ujutro na sastanku u gradskoj vijećnici zajedno sa sindikatom, radničkim vijećem i lokalnim političarima. Tvrtka planira zadržati punu proizvodnju tijekom stečajnog postupka kako bi nastavila ispunjavati sve postojeće narudžbe i nove upite kupaca. Dioničari su naglasili važnost organizacije u regiji za grupu i obećali podršku naporima za restrukturiranje.

RECARO proizvodnja u gradu Kirchheim/Teck u Njemačkoj Izvor: Promo fotografije / Autor: Recaro Automotive

Stečajni postupci ograničeni su na Recaro Automotive GmbH i ne utječu na druge tvrtke grupe. Financijski posrnulo tradicionalno poduzeće iz Švabije, povijesne i jezične pokrajine u Njemačkoj, ovim procesom, pod sudskim nadzorom i uz potporu Baker Tillyja, namjerava ojačati svoju poziciju na lokalnoj i globalnoj razini.

Radeći zajedno kao tim sasvojim zaposlenicima, dobavljačima i kupcima kroz mogućnost plana nesolventnosti prema njemačkom zakonu, iz posrnule tvrtke očekuju da će ‘pravodobno ponovno stati na čvrste temelje’.