TEHNOLOŠKA STRATEGIJA

Toyota na Goodwood Festivalu brzine: Trkaći, reli i cestovni auti za postizanje potpune ugljične neutralnosti

26.06.2024 u 14:09

Bionic
Reading

Toyota Gazoo Racing World Rally Team (TGR-WRT) će demonstrirati GR Yaris Rally1 Hybrid i Rally2 WRC automobile. Tu su i moćni GR DKR Hilux Evo T1U, Corolla hibrid iz British Touring Car Championshipa, Hilux prototip s vodikovim gorivnim člancima te ekskluzivne verzije novog GR Yarisa

Toyota je objavila kako će na Goodwood Festivalu brzine 2024. (od 11. do 14. srpnja) pokazati širinu svoje višestruke tehnološke strategije za smanjenje emisija CO2 i postizanje potpune ugljične neutralnosti. Njihova ponuda trkaćih, reli, off-road i visokoperformansnih cestovnih automobila također će pokazati kako njihova angažiranost u motorsportu izravno utječe na razvoj sve boljih automobila za ceste.

Aktualni svjetski prvaci TGR-WRT donose na festival i GR Yaris Rally1 Hybrid i GR Yaris Rally2 WRC automobile, koji se održava u povijesnom Goodwood Houseu u Sussexu, Engleska. GR Yaris Rally2 službeno je debitirao u drugoj kategoriji WRC-a ove godine, dostupan kupcima zahvaljujući Toyota Gazoo Racing-u (TGR).

Toyotina angažiranost na najvišoj razini međunarodnog motorsporta nastavlja donositi znanje i stručnost koje izravno podržavaju njihovu misiju razvoja sve boljih automobila za ceste. Na Goodwoodu će to biti prikazano u novom GR Yarisu, razvoju segmentno definirajućeg visokoperformansnog hatchbacka koji nudi više snage, još preciznije upravljanje i opciju novog osam-stupanjskog Gazoo Racing Direct Automatic prijenosa.

TGR svjetski prvaci vozači Sébastien Ogier i Kalle Rovanperä biti će na festivalu za službeno preuzimanje svojih posebnih izdanja GR Yarisa s njihovim imenima. Ove vrlo ekskluzivne verzije novog GR Yarisa uključuju osobni doprinos vozača za podešavanje upravljanja prema njihovim osobnim preferencijama, zajedno s drugim personaliziranim značajkama.

TGR-WRT-ov reli vozač Elfyn Evans planiran je za sudjelovanje na festivalu u petak i subotu kako bi demonstrirao brzinu i upravljanje GR Yaris Rally1 Hybrida. Rovanperä će također demonstrirati svoje vještine driftanja na Goodwood usponu na brdo u svom posebno prilagođenom GR Supri.

Toyota GR Yaris Rally2 Concept na Goodwoodu 2023. Izvor: Ostale fotografije / Autor: 19Bozzy92

Toyota aktivno istražuje potencijal za motore s unutarnjim izgaranjem koji koriste alternativna, ugljično neutralna goriva, tehnologiju koja bi mogla očuvati zvuk i vibracije koje tradicionalno pridonose uzbuđenju vožnje u motorsportu. Na Goodwoodu će predstaviti prvu europski izrađenu verziju novog GR Yarisa koji koristi vodik kao gorivo.

  • +2
Toyota na Goodwood Festivalu brzine 2024. Izvor: Promo fotografije / Autor: Jayson Fong

Tema više tehnologija proširuje se i na prateća vozila. To će uključivati Hilux prototip s vodikovim gorivnim člancima, verziju legendarnog pick-upa koju je razvio konzorcij predvođen Toyotom u Ujedinjenom Kraljevstvu kako bi istražio potencijal korištenja tehnologije gorivnih ćelija u lakim komercijalnim vozilima. Usluge će također pružiti Corolla Commercial, još jedan britanski model koji je donio prednosti učinkovitosti hibridnog pogona na tržište kombija.

TGR GR DKR Hilux Evo T1U na BP Ultimate Rally Raid 2024 Izvor: Promo fotografije / Autor: TOYOTA GAZOO Racing

Moćni TGR GR DKR Hilux Evo T1U natjecat će se na sve tri rute festivala – uspon na brdo, reli i off-road staza. Na festivalu će sudjelovati vodeće ekipe iz FIA World Rally-Raid Championshipa za 2024. godinu: Lucas Moraes i suvozač Armand Monleon te Seth Quintero s partnerom Dennisom Zenzom.

TGR-UK-ova Corolla iz British Touring Car Championshipa također će biti u akciji na usponu na brdo. Automobil je već ostvario niz podija i pobjedu u utrci tijekom ovogodišnje BTCC serije.