Posljednjega dana listopada vrata je otvorio Studio Frantzén u hotelu Atlantis, The Palm u Dubaiju, restoran Björna Frantzéna, jednog od vodećih chefova svijeta. Samo osam dana kasnije, u istome je hotelu vrata otvorio i Björnov FZN. Ako je Studio Frantzén ležerni restoran s barom i DJ-em, FZN-u je očito namijenjena uloga brata njegovih zvjezdanih restorana Frantzén i Zén.
Smješten u kultnom dubajskom hotelu Atlantis, The Palm, Studio Frantzén predstavio je društveni koncept objedovanja i bara s vrlo popularnom francusko-azijskom kuhinjom švedskog chefa s nordijskim utjecajima. Restoran dizajnerski odiše modernim skandinavskim stilom koji podržava nepretenciozni luksuz.
Otvoren do kasno navečer, Studio Frantzén ima 208 sjedećih mjesta, a gosti mogu uživati u potpunom doživljaju karakterističnom za Björna Frantzéna, kulinarskoj predstavi gdje je svaki detalj pomno osmišljen – od posuđa po narudžbi do ručno oslikanih murala, upotpunjenih eklektičnom glazbenom mješavinom koja stvara savršeni ugođaj i pobuđuje pozitivnu, optimističnu energiju. Iako restoran obuhvaća opušteni à la carte jelovnik, jela karakteriziraju osebujni okusi i kulinarski postupci, ističući profinjenu kulinarsku tehniku po kojoj je Björn poznat.
Tko je Björn Frantzén
Podsjetimo da je Björn Frantzén otvaranjem svog restorana Frantzén još davne 2008. odmah uzdrmao kulinarsku scenu u Skandinaviji. Restoran je dobio svoju prvu Michelinovu zvjezdicu samo godinu dana poslije i otad je stalno napredovao. Danas ima tri Michelinove zvjezdice i nalazi se na 35. mjestu na popisu 50 najboljih svjetskih restorana. Svoj debi u Aziji imao je otvaranjem Zéna u Singapuru, s kojim je također zaradio tri zvjezdice. Dokaz vrijednosti Björnove gastronomije je i činjenica da kao chef drži oznaku Tri noža, najvišu ocjenu organizacije The Best Chef. Prestižna La Liste također je nedavno objavila svojih 1000 najboljih restorana 2025, listu na kojoj se s visokim ocjenama nalaze i Frantzén i Zén.
Novi restoran krasi atrij ukrašen lusterima i blagovaonica s ugodnim separeima, kao i privatna prostorija koja prima do 14 gostiju. Za mjestima za pultom (20 sjedala) uz otvorenu kuhinju, gosti mogu uživati u pogledu iz prvog reda na kulinarsko majstorstvo na djelu. Za one koji traže piće do kasno u noć, bar s 40 sjedećih mjesta nudi izbor nordijskih koktela i alkoholnih pića spravljenih od vrhunskih nordijskih sastojaka, poput rabarbare, krkavine (pasji trn) i borovica.
Prepoznatljiva jela 'iz kamina'
U međuvremenu, vinski entuzijasti mogu istražiti podrum u kojem se nalazi više od 1300 etiketa, od butik proizvođača do međunarodno priznatih vinarija iz 15 zemalja. S rezidentnim DJ-em koji je prisutan od srijede do subote svakog tjedna, gosti se mogu veseliti ranom dolasku i kasnom odlasku na ovo novo zabavno mjesto u gradu, koje će, nema sumnje, već ove zime postati vrlo popularno..
Crpeći inspiraciju iz Frantzénove kuhinje s otvorenim plamenom u Stockholmu, Studio Frantzén posluživat će kako nova, tako i prepoznatljiva jela 'iz kamina', sa sastojcima koji se globalno dobavljaju s lokacija poput Norveške, Japana i Francuske. Izdvajamo côte de boeuf i dimljenu koštanu srž s borovinom, jastoga s korijanderom, curryjem i umakom holandaise od smeđeg maslaca, kao i romba s potpisom chefa, s umakom od maslaca, inćunima, kavijarom i koprom. Premijerno, gosti će također moći uživati u interaktivnoj sobi za deserte. Okruženi ukrasom šarenog logotipa medvjeda, gosti mogu birati između lijepog izbora slastica, koje uključuju vafle sa šumskim bobicama, kolač od limete, torticu od sakea s tučenim vrhnjem od mladog kokosa i sticky toffee pudding (poznati engleski desert).
Novi restoran vodi generalni direktor Lukas Jaktlund, koji u grupaciji Frantzén ima već devet godina iskustva, a prethodno je bio dio menadžerske ekipe u restoranu Frantzén u Stockholmu, dok kuhinju nadgleda šef kuhinje, Geoffroy Van Hasbroeck.
Jedinstveno kulinarsko putovanje na dva kata
Drugi novitet, FZN, gostima nudi jedinstveno kulinarsko putovanje na dva kata. Intimni restoran dijeli isti dizajnerski DNK kao i njegova spomenuta braća, oba usredotočena na švedsko umijeće i nasljeđe.
Doživljaj u FZN-u započinje u elegantnoj dnevnoj sobi, gdje se služi niz malih zalogaja, od kojih neka posluži i izvršni chef restorana Torsten Vildgaard. Torsten je zanat učio kod Jana Friisa Mikkelsena u restoranu Tinggården i potom otišao u Nomu, gdje je bio sous chef i voditelj odjela istraživanja i razvoja od 2005. do 2012, prije nego što je otvorio STUD!O 2013. Samo 5 mjeseci nakon otvaranja, restoran je dobio Michelinovu zvjezdicu. U 2005. i 2014. Torsten je proglašen chefom godine u Danskoj, a 2015. godine njegovi su mu danski kolege izglasali titulu 'Chef of chefs'.
Vilgaardova osobna kuhinja koja spaja lokalnu i divlju filozofiju moderne, nedogmatične nordijske kuhinje s kamenom temeljcem francuske kuhinje te koja voli crpiti inspiraciju iz drugih kultura i kulinarskih tehnika, čistog je i svježeg izraza, pa se lako uklopila u gastronomski svjetonazor Björna Frantzéna.
Nakon dnevne sobe slijedi vođeni obilazak restorana, koji obuhvaća i lijep prostor za čuvanje vina, koji sadržaj dijeli sa Studijem Frantzén. Gosti mogu uz klasično sparivanje s vinima izabrati i bezalkoholno, kombinaciju oba ili piti nešto 'iz podruma' prema vlastitome izboru.
Degustacijski meni s devet sljedova
Glavni dio večere odvija se za pultom uz otvorenu kuhinju i pomno odabranu glazbu (popis od 300 pjesama osobno je pripremio Björn), koja nimalo ne remeti razgovor gostiju. Radnje kuhara izgledaju vrlo opušteno, ali je jasno da se radi o besprijekorno koreografiranoj predstavi.
Predstavljajući Frantzénov prepoznatljivi kreativni pristup modernoj europskoj kuhinji, prožet japanskim utjecajima, degustacijski meni ima devet sljedova i sadržava najfinije sastojke.
Nakon večere, gosti se za uživanje u kavi, čaju, različitim pićima i petit foursima, tijekom zime sele na terasu restorana (sezona terasa u Dubaiju obično počinje početkom prosinca, kada temperatura postane ugodna ili, barem, podnošljiva) s pogledom na horizont Dubaija.
Rezervacije za FZN Björna Frantzéna otvaraju se svakog prvog dana u mjesecu u 10 ujutro. Degustacijski meni košta oko 520 eura, uz dodatnu opciju sparivanja vina koja je dostupna od oko 365 eura, kombinacija vina i bezalkoholnih pića za oko 285 eura, a bezalkoholno sparivanje za oko 195 eura).