SLAVNI CHEF

Osebujni okusi: Skandinavski stil Björna Frantzena osvaja Bliski istok

02.03.2025 u 14:37

Bionic
Reading

Posljednjega dana listopada vrata je otvorio Studio Frantzén u hotelu Atlantis, The Palm u Dubaiju, restoran Björna Frantzéna, jednog od vodećih chefova svijeta. Samo osam dana kasnije, u istome je hotelu vrata otvorio i Björnov FZN. Ako je Studio Frantzén ležerni restoran s barom i DJ-em, FZN-u je očito namijenjena uloga brata njegovih zvjezdanih restorana Frantzén i Zén.

Smješten u kultnom dubajskom hotelu Atlantis, The Palm, Studio Frantzén predstavio je društveni koncept objedovanja i bara s vrlo popularnom francusko-azijskom kuhinjom švedskog chefa s nordijskim utjecajima. Restoran dizajnerski odiše modernim skandinavskim stilom koji podržava nepretenciozni luksuz.

Otvoren do kasno navečer, Studio Frantzén ima 208 sjedećih mjesta, a gosti mogu uživati ​​u potpunom doživljaju karakterističnom za Björna Frantzéna, kulinarskoj predstavi gdje je svaki detalj pomno osmišljen – od posuđa po narudžbi do ručno oslikanih murala, upotpunjenih eklektičnom glazbenom mješavinom koja stvara savršeni ugođaj i pobuđuje pozitivnu, optimističnu energiju. Iako restoran obuhvaća opušteni à la carte jelovnik, jela karakteriziraju osebujni okusi i kulinarski postupci, ističući profinjenu kulinarsku tehniku ​​po kojoj je Björn poznat.

Tko je Björn Frantzén

Podsjetimo da je Björn Frantzén otvaranjem svog restorana Frantzén još davne 2008. odmah uzdrmao kulinarsku scenu u Skandinaviji. Restoran je dobio svoju prvu Michelinovu zvjezdicu samo godinu dana poslije i otad je stalno napredovao. Danas ima tri Michelinove zvjezdice i nalazi se na 35. mjestu na popisu 50 najboljih svjetskih restorana. Svoj debi u Aziji imao je otvaranjem Zéna u Singapuru, s kojim je također zaradio tri zvjezdice. Dokaz vrijednosti Björnove gastronomije je i činjenica da kao chef drži oznaku Tri noža, najvišu ocjenu organizacije The Best Chef. Prestižna La Liste također je nedavno objavila svojih 1000 najboljih restorana 2025, listu na kojoj se s visokim ocjenama nalaze i Frantzén i Zén.

studiofrantzeacuten-privatediningroom
  • studiofrantzeacuten-salmonnigiritunanigiriampwagyunigiri
  • studiofrantzeacuten-seabassceviche
  • studiofrantzeacuten-bar2
  • studiofrantzeacuten-atrium
  • studiofrantzeacuten-diningroom
Studio Frantzen Izvor: Atlantis, The Palm / Autor: Promo

Novi restoran krasi atrij ukrašen lusterima i blagovaonica s ugodnim separeima, kao i privatna prostorija koja prima do 14 gostiju. Za mjestima za pultom (20 sjedala) uz otvorenu kuhinju, gosti mogu uživati ​​u pogledu iz prvog reda na kulinarsko majstorstvo na djelu. Za one koji traže piće do kasno u noć, bar s 40 sjedećih mjesta nudi izbor nordijskih koktela i alkoholnih pića spravljenih od vrhunskih nordijskih sastojaka, poput rabarbare, krkavine (pasji trn) i borovica.

Prepoznatljiva jela 'iz kamina'

U međuvremenu, vinski entuzijasti mogu istražiti podrum u kojem se nalazi više od 1300 etiketa, od butik proizvođača do međunarodno priznatih vinarija iz 15 zemalja. S rezidentnim DJ-em koji je prisutan od srijede do subote svakog tjedna, gosti se mogu veseliti ranom dolasku i kasnom odlasku na ovo novo zabavno mjesto u gradu, koje će, nema sumnje, već ove zime postati vrlo popularno..

Crpeći inspiraciju iz Frantzénove kuhinje s otvorenim plamenom u Stockholmu, Studio Frantzén posluživat će kako nova, tako i prepoznatljiva jela 'iz kamina', sa sastojcima koji se globalno dobavljaju s lokacija poput Norveške, Japana i Francuske. Izdvajamo côte de boeuf i dimljenu koštanu srž s borovinom, jastoga s korijanderom, curryjem i umakom holandaise od smeđeg maslaca, kao i romba s potpisom chefa, s umakom od maslaca, inćunima, kavijarom i koprom. Premijerno, gosti će također moći uživati ​​u interaktivnoj sobi za deserte. Okruženi ukrasom šarenog logotipa medvjeda, gosti mogu birati između lijepog izbora slastica, koje uključuju vafle sa šumskim bobicama, kolač od limete, torticu od sakea s tučenim vrhnjem od mladog kokosa i sticky toffee pudding (poznati engleski desert).

Novi restoran vodi generalni direktor Lukas Jaktlund, koji u grupaciji Frantzén ima već devet godina iskustva, a prethodno je bio dio menadžerske ekipe u restoranu Frantzén u Stockholmu, dok kuhinju nadgleda šef kuhinje, Geoffroy Van Hasbroeck.

fzn-blinishima-ajipomeloampjalapeno2
  • fzn-interiors00060
  • fzn-chawanmushismokedbeefbrothampldquofrantzeacutenselectionrdquocaviar
  • fzn-interiors00118
  • fzn-ldquotartetatinrdquoapplepunschampbayleaf
  • fzn-langoustinekoshihikaririceampginger
    +2
FZN Dubai Izvor: Atlantis, The Palm / Autor: Promo

Jedinstveno kulinarsko putovanje na dva kata

Drugi novitet, FZN, gostima nudi jedinstveno kulinarsko putovanje na dva kata. Intimni restoran dijeli isti dizajnerski DNK kao i njegova spomenuta braća, oba usredotočena na švedsko umijeće i nasljeđe.

Doživljaj u FZN-u započinje u elegantnoj dnevnoj sobi, gdje se služi niz malih zalogaja, od kojih neka posluži i izvršni chef restorana Torsten Vildgaard. Torsten je zanat učio kod Jana Friisa Mikkelsena u restoranu Tinggården i potom otišao u Nomu, gdje je bio sous chef i voditelj odjela istraživanja i razvoja od 2005. do 2012, prije nego što je otvorio STUD!O 2013. Samo 5 mjeseci nakon otvaranja, restoran je dobio Michelinovu zvjezdicu. U 2005. i 2014. Torsten je proglašen chefom godine u Danskoj, a 2015. godine njegovi su mu danski kolege izglasali titulu 'Chef of chefs'.

Vilgaardova osobna kuhinja koja spaja lokalnu i divlju filozofiju moderne, nedogmatične nordijske kuhinje s kamenom temeljcem francuske kuhinje te koja voli crpiti inspiraciju iz drugih kultura i kulinarskih tehnika, čistog je i svježeg izraza, pa se lako uklopila u gastronomski svjetonazor Björna Frantzéna.

Nakon dnevne sobe slijedi vođeni obilazak restorana, koji obuhvaća i lijep prostor za čuvanje vina, koji sadržaj dijeli sa Studijem Frantzén. Gosti mogu uz klasično sparivanje s vinima izabrati i bezalkoholno, kombinaciju oba ili piti nešto 'iz podruma' prema vlastitome izboru.

Degustacijski meni s devet sljedova

Glavni dio večere odvija se za pultom uz otvorenu kuhinju i pomno odabranu glazbu (popis od 300 pjesama osobno je pripremio Björn), koja nimalo ne remeti razgovor gostiju. Radnje kuhara izgledaju vrlo opušteno, ali je jasno da se radi o besprijekorno koreografiranoj predstavi.

Predstavljajući Frantzénov prepoznatljivi kreativni pristup modernoj europskoj kuhinji, prožet japanskim utjecajima, degustacijski meni ima devet sljedova i sadržava najfinije sastojke.

Nakon večere, gosti se za uživanje u kavi, čaju, različitim pićima i petit foursima, tijekom zime sele na terasu restorana (sezona terasa u Dubaiju obično počinje početkom prosinca, kada temperatura postane ugodna ili, barem, podnošljiva) s pogledom na horizont Dubaija.

Rezervacije za FZN Björna Frantzéna otvaraju se svakog prvog dana u mjesecu u 10 ujutro. Degustacijski meni košta oko 520 eura, uz dodatnu opciju sparivanja vina koja je dostupna od oko 365 eura, kombinacija vina i bezalkoholnih pića za oko 285 eura, a bezalkoholno sparivanje za oko 195 eura).