GORKI SLATKIŠ

Ako su vam basnoslovne cijene ugrozile čokoladnu ovisnost, evo što kriviti

17.02.2025 u 07:58

Bionic
Reading

Kad se priča o cijenama, a priča se mnogo, jedan od češćih pojmova je 'ulazni troškovi'. Ponekad vjerujemo proizvođačima, trgovcima i drugima u lancu, ponekad ne. No, ima jedan proizvod kod kojeg treba vjerovati - kakaovac, glavna sirovina za čokolade. I moglo bi biti sve gore, a ima veze s klimatskim promjenama.

Naime, baš taj fenomen ugrozio je uzgoj kakaovca u zapadnoafričkim zemljama na koje otpada oko 70 posto globalne proizvodnje. Dovelo je to do smanjenja uroda, a onda posljedično do eksplozije cijena te sirovine koja nam služi da zasladimo život. Posljednjih godina uzgajivači se bore s vrućinom, bolestima i neuobičajenim kišama, i sve je to utjecalo na njihov glavni proizvod.

Zato je cijena kakaovca na burzi u New Yorku već mjesecima iznad 10 tisuća dolara za metričku tonu, rekord je zabilježen sredinom prosinca 2024., s 12.565 dolara po toni. Za usporedbu, prije samo pet godina cijena je bila oko 2500 dolara, desetljećima se kretala između 2000 i 3000 dolara.

Nova studija objavljena u ScienceDirectu pokazala je da je glavni uzrok sve češćeg porasta temperature u Obali bjelokosti, Gani, Kamerunu i Nigeriji klimatska promjena izazvana sagorijevanjem nafte, ugljena i metana. Rad je plod neovisne istraživačke grupacije Climate Central, i bavi se proučavanjem trendova koji su posebno izraženi u Obali bjelokosti i Gani, dvama najvećim proizvođačima kakaovca. Koristili su podatke prikupljene iz 44 regije u kojima se kakao uzgaja u zapadnoj Africi, i usporedili današnje temperature s proizvodnjom kad se klimatske promjene nisu tako jako osjećale.

Najviše se promatralo mogućnost učestalosti temperatura iznad 32 stupnja, koja se smatra optimalnom za stabla kakaovca. Prema tim podacima, u posljednjih deset godina zabilježili su tri tjedna više s navedenim temperaturama, i to baš u vrijeme glavne sezone između listopada i ožujka. Tijekom 2024., koja je već proglašena najtoplijom godinom otkako se prate meteorološki podaci, temperatura je na tom području skakala iznad 32 stupnja najmanje 42 dana. To može, kažu autori, jako utjecati na smanjenje količine i kvalitete ubranih plodova.

Osim viših temperatura, na kakaovac i njegovu cijenu jako utječu zarazne bolesti među biljkama, količina padalina, ali isto tako i širenje krijumčarenja i nezakonitog uzgoja.

Slične je rezultate dobila i britanska humanitarna organizacija Christian, zabrinuta za ranjivost farmera prema klimatskim promjenama i ekstremnim temperaturma koje donosi globalno zatopljenje. Prema njihovim podacima, uvjeti u zapadnoj Africi kreću se od ekstremnih kiša do uroda uništenog sušom 2024. Ova organizacija, ako vas to zanima, bavi se ovim problemom jer je uzgoj kakaovca osnovni izvor prihoda za stanovnike nekih od najsiromašnijih regija na svijetu, a sada su dodatno ugroženi jer ljudi negdje drugdje na Zemlji ne obraćaju pažnju na klimatsku prijetnju.

Nakon što je cijena kakaa porasla na burzama na kojima se trguje njime i drugim poljoprivrednim proizvodima, očekivano je bilo da će proizvođači čokolada i srodnih proizvoda diljem svijeta također povećati svoje cijene.

A na koncu, nije problem samo u cijenama čokolade, ma koliko bili ovisni. Problem je u našoj sposobnosti da održimo uvjete pogodne za život na Zemlji.