PREGLED NOVITETA

Stiže više zanimljivih značajki za Android, jedna bi mogla biti naročito korisna

06.09.2024 u 07:56

Bionic
Reading

Googleov operativni sustav uskoro će doživjeti svoje petnaesto izdanje, no neki su noviteti poznati već sad

Google donosi pregršt novih značajki za uređaje s operativnim sustavom Android, uključujući alate za zaštitu korisnika tijekom prirodne katastrofe, poboljšanja pristupačnosti pomoću umjetne inteligencije i lakše otkrivanje glazbe.

Pogledajmo pregled noviteta.

Zaštita korisnika tijekom potresa

Googleov sustav upozorenja na potres u sljedećih nekoliko tjedana će biti dostupan korisnicima u svim američkim saveznim državama i teritorijima.

Sustav, koji je u testiranju od 2020. godine, oslanja se na očitanja vibracija prikupljenih s brzinomjera telefona. Nakon što ugrađeni senzori otkriju smetnje slične onima od potresa, vaš će telefon odmah pogledati podatke prikupljene za Android Earthquake Alert System kako bi provjerio događa li se potres i poslao upozorenje.

Tako, tvrde u Googleu, može dati upozorenje nekoliko sekundi prije potresa. Nakon što je jasno da se potres događa i njegov intenzitet je izmjeren na 4,5 ili više na Richterovoj ljestvici, poslat će dvije vrste upozorenja, ovisno o jačini.

Prvo je upozorenje Be aware, koje govori korisnicima da se pripreme na mogućnost da se lagano podrhtavanje koje je u tijeku pretvori u nešto jače. Upozorenje Take Action pojavljuje se kada je podrhtavanje dovoljno jako da korisnici trebaju odmah potražiti zaklon.

Osim upozorenja, sustav će nuditi i pristup nadzornoj ploči na kojoj korisnici mogu pristupiti daljnjim uputama kako bi osigurali svoju sigurnost. Upozorenja o potresu omogućena su prema zadanim postavkama.

Otkrivanje glazbe uz umjetnu inteligenciju

Circle to Search, značajka koja omogućuje pretraživanje weba za bilo koju stavku koja se pojavljuje na zaslonu vašeg telefona jednostavnim označavanjem, od sad bi trebala funkcionirati i za zvuk.

Povucite prema gore sučelje Circle to Search dugim pritiskom na tipku za početnu stranicu pri dnu (ili navigacijsku traku) i dodirnite novododanu sličicu glazbe. Nakon što umjetna inteligencija prepozna pjesmu, automatski će povući pravu pjesmu s poveznicom na YouTube.

Softverske nadogradnje za pristupačnost, Chromeov način rada za čitanje i drugo

Googleov Gemini AI bi u sklopu sustava TalkBack trebao ponuditi detaljnije opise, izrečene prirodnim jezikom, bilo da se radi o web stranici, slici izvučenoj iz lokalne galerije ili društvenim medijima.

Preglednik Chrome dobiva sustav čitača na Androidu. Osim čitanja sadržaja stranice, korisnici će također moći mijenjati postavke za jezik, odabrati modele glasovnog pripovjedača po vlastitom izboru i namjestiti brzine čitanja.

Na kraju, tu je izvanmrežni pristup karti na pametnim satovima s operativnim sustavom Wear OS. Kad god korisnici preuzmu kartu na svoj pametni telefon za izvanmrežnu upotrebu, ona se također prenosi na povezani pametni sat. Dakle, ako ostavite svoj telefon i odete na planinarenje ili vožnju biciklom, i dalje bi trebalo biti moguće pristupiti karti na pametnom satu.

Navigacijskom softveru za Wear OS dodano je nekoliko novih prečica. Jednim pritiskom na brojčanik sata korisnici mogu provjeriti svoje okruženje. Kada je potrebno, mogu upotrijebiti glasovnu naredbu za traženje lokacije, piše Digital Trends.