NOVI PROJEKT

Suosnivač Robinhooda financira gradnju solarnih elektrana u svemiru

10.10.2024 u 15:42

Bionic
Reading

Baiju Bhatt traži odgovor na pitanje kako u svemir donijeti više kapitalizma. Uspije li u tome, tržište bi moglo biti ogromno. Ali, prvo mora dokazati kako koncept za koji se zalaže funkcionira

Gigavati jeftine, čiste energije bilo gdje na Zemlji, danju ili noću, pomoću satelita koji skupljaju i prenose sunčevu energiju izravno iz orbitu već je desetljećima tema u domeni znanstvene fantastike. Sad bi mogla postati stvarnost.

U novom startupu Aetherflux razvijaju novi dizajn za svemirsku solarnu energiju kako bi po prvi put otključali ovaj izvor energije. Od dosadašnjih pristupa rješavanju tih problema razlikuje se po broju satelita, orbiti i veličini.

Prijašnji prijedlozi uglavnom su podrazumijevali ultra-skupih, velikih svemirskih letjelica u geostacionarnu orbitu, gdje su mogle skupljati sunčevu svjetlost gotovo cijelo vrijeme i emitirati je na fiksnu točku na Zemlji.

Aetherflux želi izgraditi ogromnu konstelaciju satelita u niskoj Zemljinoj orbiti, od kojih je svaki opremljen solarnim nizom, baterijom i skoro optičkim infracrvenim laserom za prijenos energije na Zemlju.

Iako sateliti neće biti stalno izloženi Suncu zbog svoje nadmorske visine - a svaki solarni niz neće skupljati velike količine energije za sebe - startup želi postaviti tisuće ovih letjelica kako bi akumulirale goleme količine energije.

Iz fintecha u svemir

Startup je osnovao Baiju Bhatt krajem prošle godine, posvetivši mu se nakon što je napustio platformu za financijsko trgovanje Robinhood, čiji je suosnivač.

Bhatt kaže kako ga je oduvijek zanimao svemir. Njegov otac je radio za američku svemirsku agenciju NASA-u u zračnoj bazi Langley, a sam je stekao diplome Sveučilišta Stanford na područjima fizike i matematike.

Također ga zanima i komercijalizacija svemira, točnije - kako tamo gore donijeti više kapitalizma? Uspije li u tome, tržište bi moglo biti ogromno.

Ali, prvo Aetherflux mora dokazati kako njegov koncept funkcionira. Tvrtka sada radi na svojoj prvoj misiji, s ciljem slanja pokazne svemirske letjelice u četvrtom tromjesečju 2025. ili prvom tromjesečju 2026 godine.

Ta svemirska letjelica, koju gradi Apex, ciljat će na demonstraciju solarne prijenos energije pomoću infracrvenog lasera. Ako će biti uspješna, postavit će rekord udaljenosti koliko daleko se snaga može prenijeti.

Aetherfluxova konstelacija morat će biti vrlo učinkovita u pretvaranju solarne energije kako bi kompenzirala neizbježni pad snage koji će se dogoditi kada se energija prenosi na solarne ploče, a zatim na tlo. Jedan od ciljeva je slanje dovoljno energije za napajanje malog susjedstva.

Bhatt, čija neto vrijednost prema Forbesu premašuje 1,7 milijardi američkih dolara, uložio je milijune vlastitog kapitala u Aetherflux i predan je financiranju kroz prvu pokaznu misiju, piše Tech Crunch.