preuzimanje agrobiznisa

Dalić o Fortenovi: Ako potpišemo ugovor, to će značiti treći stup poslovanja Podravke

16.07.2024 u 14:08

Bionic
Reading

Martina Dalić, predsjednica Uprave Podravke, u Varaždinu je nakon otvaranja novog pogona za preradu rajčice, u čiju je izgradnju i opremanje uloženo 13 milijuna eura, komentirala i interes za kupnju agrobiznisa od Fortenove

'Ako se taj proces dovrši potpisivanjem kupoprodajnog ugovora i dobiju dozvole regulatornih agencija, to će značiti treći stup poslovanja Podravke, uz prehrambeni i farmaceutski dio. To će biti novi posao za Podravku, osobito u dijelu stočarstva. Razlog i temeljna vizija koju Podravka ima u slučaju uspjeha ove transakcije jest da doprinese i iskoristi svoje znanje i mogućnosti da otvori dodatni prostor za rast i razvoj ovih kompanija, a isto tako da, imajući u vidu nesigurnosti u svijetu i dobavnim lancima, imamo jedan osigurač da, ako se stvari u okruženju budu razvijale u negativnom smjeru, mi možemo jamčiti sigurnost proizvodnje Podravke', kazala je Dalić za N1.

Na pitanje znači li posao s Fortenovom da se u Podravci stvara neki novi megakombinat, Dalić odgovara da je Podravka d.d. već vlasnik 20-ak kompanija.

Podravka već upravlja velikim brojem kompanija

'Upravi Podravke nije novo ni strano upravljanje velikim brojem kompanija. Ove kompanije koje danas posluju u okviru Fortenove, u slučaju uspješnog završetka ove transakcije, nastavit će poslovanje u okviru jedne korporativne grupe. Rezultati Podravke i njezin uspjeh na tržištu potvrđuju, dokazuju, da znamo upravljati velikim brojem kompanija i da ćemo naći uspješan model da upravljamo i ovim novim dijelom poslovanja', kaže.

Dalić kaže da bi korporativni problemi trebali biti rješavani u samim kompanijama, ali u okviru kojo stvara Vlada.

'Mislim da korporativne probleme u prvoj instanci trebaju rješavati sama poduzeća kako bi optimizirala poslovanje, položaj na tržištu i sve što ide uz to. U nekoj sljedećoj instanci okvir poslovanja koji stvara Vlada je važan. U proteklim godinama vidjeli smo situacije i prilike u kojima je Vlada dobro reagirala. Ono što je nama važno danas, a posebno će Grupi Podravka biti važno u slučaju da uspije ova transakcija, pitanja su oko poljoprivrednog zemljišta, rješavanje nejasnoća koje postoje u upravljanju tim zemljištem. Vjerujem da će ministar Dabro izaći s odgovarajućim rješenjima kada prođe ovih 90 dana', zaključila je.

  • +20
Podravkina tvornica za rajčice u Varaždinu Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Hajdinjak