'DOBIO STAN PREKO REDA'

Depardieu zaradio prvu kaznenu prijavu u Rusiji

07.03.2013 u 11:11

Bionic
Reading

Nakon što je poslije svađe s francuskom vladom zbog poreza na bogatstvo ekspresno postao građaninom Rusije, glumac Gerard Depardieu zaputio se na povremeno grotesknu turneju po siromašnim provincijama najveće zemlje svijeta

Lokalni vođe natječu se u gostoprimstvu prema zvijezdi francuske kinematografije, a najdalje je poslovično otišao čečenski vlastodržac Ramzan Kadirov dodijelivši glumačkom bogatunu stan u Groznome.

No ovih je dana u rusko Državno odvjetništvo stigla tužba koju je podigao aktivist iz Novosibirska Rostislav Antonov. Traži istragu zbog vjerojatnih kaznenih elemenata u ugovoru po kojem je novom građaninu Ruske Federacije dodijeljena nekretnina.

Antonov tvrdi da je Depardieu dobio stan iz programa o socijalnom najmu koji je po zakonu namijenjen siromašnim građanima. Pritom čak i za najpotrebitije kandidate postoji red po kojem se dodjeljuju ti stanovi.

'Imovinsko stanje Gerrarda Depardieua ne ostavlja mjesta sumnjama da je glumac dobrostojeći građanin. Još je izvjesnije da on ne stoji u redu za poboljšanje životnih uvjeta u gradu Groznome u Čečenskoj Republici', stoji u izjavi aktivista.

Antonov upozorava i da dobivši stan po ugovoru o socijalnom najmu Depardieu može privatizirati nekretninu te tako nanijeti štetu gradu Groznome.

Ratom razrušena i samo djelomično obnovljena Čečenija i dalje je jedna od najsiromašnijih lokalnih jedinica Ruske Federacije s jednom od najvećih stopa nezaposlenosti.

Francuski glumac odrekao se francuskog državljanstva nakon pokušaja vlade da uvede krizni 75-postotni porez na godišnje dohotke koji premašuju milijun eura godišnje. Nakon žustre medijske polemike sa službenim Parizom, Depardieu je odmah prihvatio ponudu ruskog predsjednika Vladimira Putina koji mu je početkom godine osobno uručio rusku putovnicu. Uslijedio je val Depardieuove medijske rusofilije, spomenuta turneja i dogovori o projektima u njegovoj novoj domovini.

Lenta piše da je glumac trenutačno registriran u gradu Saransku, 630 kilometara istočno od Moskve, u stanu rodbine svog prijatelja i kolege glumca Nikolaja Borodačova – ujedno i direktora Državnog fonda za filmove.