VELIKI PREOKRET

Hamas se odriče politike koja poziva na uništenje Izraela

01.05.2017 u 19:45

Bionic
Reading

Palestinski Hamas odreći će se poziva na uništenje Izraela i veze s Muslimanskim bratstvom, u novom političkom programu koji će biti objavljen kasnije u ponedjeljak, doznaje Reuters iz arapskih izvora.

Hamas time vjerojatno želi poboljšati odnose s državama Perzijskog zaljeva i Egiptom, koji smatraju Muslimansko bratstvo terorističkom organizacijom, kao i zapadnim zemljama, koje i sam Hamas smatraju također terorističkim organizacijom jer se protivi Državi Izrael.

Muslimansko bratstvo niječe da je povezano s islamističkim militantima i zagovara da islamističke političke vlasti dolaze na vlast putem izbora, što Saudijska Arabija smatra prijetnjom svojem sustavu nasljedne apsolutne vlasti.

Izvor iz Perzijskog zaljeva kazali su da će Hamas, koji kontrolira pojas Gaze od 2007., u dokumentu objaviti da se slaže s prijelaznom palestinskom državom u okviru granica iz 1967., kada je Izrael zauzeo Gazu, Zapadnu obalu i istočni Jeruzalem u ratu s arapskim državama. Izrael se povukao iz Gaze 2005.

Buduća država koju bi činili Gaza, Zapadna obala i istočni Jeruzalem u okviru granica iz 1967. cilj je Hamasova glavnog političkog suparnika, Fataha koji predvodi palestinski predsjednik Mahmoud Abbas. On pregovara s Izraelom na toj osnovi, premda je zadnja runda pregovora propala prije tri godine.

Revidirani Hamasov politički program, koji će biti objavljen kasnije tijekom dana, ipak će odbaciti pravo Izraela na postojanje i podržati "oružanu borbu" protiv njega, kazali su izvori.

Hamas je s Izraelom vodio tri rata od 2007. i izveo je stotine oružanih napada u Izraelu i okupiranim područjima otkako je osnovan prije tri desetljeća. Nije jasno hoće li taj dokument zamijeniti ili na bilo koji način izmijeniti Hamasovu povelju iz 1988., u kojoj se poziva na uništenje Izraela.

Hamasov glasnogovornik u Kataru odbio je to komentirati. Komentirati nisu željeli ni Egipat niti arapske zemlje u Zaljevu.

Arapski izvori rekli su da se dokument objavljuje prije planiranog posjeta Abbasa Washingtonu 3. svibnja. Trumpova administracija želi dati novi poticaj mirovnim pregovorima između Izraelaca i Palestinaca.