INICIJATIVA U EU

Kako je kriza ukinula rokove trajanja hrane

Bionic
Reading

U Europskoj uniji se bacaju ogromne količine namirnica pa je pokrenuta inicijativa da se, primjerice, brašno stavi na listu trajnih prehrambenih proizvoda, piše Politika

Nizozemska i Švedska su u institucijama Europske unije pokrenule inicijativu da se određene namirnice, poput brašna, ali i mnoge druge, stave na listu trajnih prehrambenih proizvoda. One predlažu da se proizvođači tih namirnica oslobode obaveze da na ambalaži navode minimalni rok trajanja, odnosno oznaku – 'najbolje upotrijebiti do'.

Za sada su, kako prenose mediji, voljne odazvati se ovoj ideji Austrija, Danska, Njemačka i Luksemburg, piše Politika. Opravdanje je da se svake godine u EU baci od 90 do 100 milijuna tona jestive hrane, a 30 posto tih količina zbog isteka datuma na oznaci 'najbolje upotrijebiti do' (engl. best before), odnosno zbog nedovoljne informiranosti kupaca o (velikoj) razlici između te naznake i one druge – 'upotrijebiti do' (engl. use by).

Međutim postoje i drugačija mišljenja zbog straha da bi tako striktne i nagle odluke mogle ugroziti prava potrošača. Najveći protivnici ove ideje već upozoravaju da se grdno varaju oni koji misle da je inicijativa pokrenuta u interesu potrošača. Komentari su da do sada takvu hranu nisu htjeli davati ni humanitarnim organizacijama, a sada bi je prodavali. Za mnoge ovo nije najbolja ideja i zbog inače lošeg iskustva s označavanjem rokova trajanja. Jer sve češće se događa da je hrana pokvarena čak i u roku upotrebe, a sve su učestalija i trovanja, pa je ljudima potrebno više, a ne manje informacija o sigurnosti hrane.

Ovim povodom oglasilo se i hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede. Kako prenosi Novi list, iako je načelno prihvatilo prijedlog, ovo ministarstvo je upozorilo da ipak 'ne treba srljati s ukidanjem oznaka o roku trajanja, a kao prihvatljivije rješenje predlaže prodaju takve hrane (koja je još zdravstveno ispravna) po sniženim cijenama, uz obvezno osiguranje koje bi dali proizvođači da su takve namirnice zdravstveno ispravne.