važna obavijest DHMZ-a

Meteorologinja otkrila što nas čeka: Temperature će rasti preko 36, evo što donosi kolovoz

11.08.2024 u 20:16

Bionic
Reading

Još jedan toplinski val je stigao. Državni hidrometeorološki zavod izdao je crveno upozorenje za cijelu jadransku obalu zbog izuzetno visokih temperatura. U narednim danima očekuje se velika opasnost od toplinskog vala širom zemlje, što može negativno utjecati na zdravlje. Stručnjaci naglašavaju važnost ozbiljnog shvaćanja ovih upozorenja

Državni hidrometeorološki zavod na X-u je upozorio na vruće vrijeme i savjetovao da se građani drže hlada i piju puno tekućine.

Voditeljica Službe za klimatologiju DHMZ-a, mr. sc. Melita Perčec Tadić, izjavila je u večerašnjem HTV-ovom Dnevniku da najnovije redovno mjesečno izvješće Copernicusove službe za klimatske promjene pokazuje da je ovogodišnji srpanj bio drugi najtopliji u povijesti.

"Isto tako možemo reći da je u odnosu na predindustrijsko razdoblje ovaj srpanj bio gotovo 1,5 stupanj topliji, a u odnosu na trenutno važeću klimatsku normalu 1991.-2020. bio je topliji za 0,7 stupnjeva", izjavila je Perčec Tadić. Dodala je kako su 22. i 23. srpnja bili dva najtoplija dana na globalnoj razini.

Perčec Tadić je naglasila da je u posljednjih 13 mjeseci srednja mjesečna temperatura zraka premašila dosadašnje maksimume, dok je u 15 mjeseci temperatura mora također nadmašila prijašnje maksimume.

Srpanj je bio specifičan

Napomenula je da je srpanj u Hrvatskoj bio specifičan jer su gotovo sve meteorološke postaje zabilježile maksimalne srednje mjesečne temperature, koje su bile 2 do 4 stupnja više od klimatološkog razdoblja 1991.-2020. Dodala je kako se klimatologija toplinskih valova mijenja zbog klimatskih promjena.

"Možemo očekivati sve intenzivnije, dugotrajnije i češće toplinske valove", rekla je Perčec Tadić, napominjući da smo ove godine prvi toplinski val imali već u lipnju te da ih sada možemo očekivati i u rujnu. Nažalost, svi podaci pokazuju da se globalne emisije stakleničkih plinova ne smanjuju. Iako su smanjenja zabilježena u EU, Kanadi i SAD-u, neke regije i dalje zaostaju. U Kini emisije i dalje rastu, u Aziji i dalje rastu", rekla je.

Vrlo je vjerojatno da će 2024. biti najtoplija godina u povijesti

Na pitanje jesmo li prešli točku bez povratka i uništili klimu nepovratno, Perčec Tadić je rekla da znanstvenici vjeruju da ta točka još nije prijeđena, ali da je šteta vjerojatno nepovratna za neke ekosustave.

Koraljni grebeni i slični ekosustavi vjerojatno su trajno oštećeni, zaključila je.

Što donosi kolovoz?

Za ostatak kolovoza ne očekuju se veće promjene vremena. Crveno upozorenje je izdano za cijelu obalu, a narednih dana neće biti olakšanja - očekuje se sunčano vrijeme s velikom opasnošću od toplinskog vala, posebno za osjetljive skupine poput starijih osoba i male djece. Aktivnosti treba prilagoditi vremenskim uvjetima.

Situacija se pogoršava i u kopnenim krajevima, s rastom temperatura i akumulacijom učinka topline, porast će i noćne temperature, a dnevne će prelaziti 36 stupnjeva. Sutra i prekosutra očekujemo narančasto upozorenje u kopnenim krajevima, rekao je Tomislav Kozarić iz DHMZ-a.

Visoke temperature i toplinski val nastavit će se do petka, a ni ostatak kolovoza ne donosi veće promjene.