RUSIJA PREŠLA MJERU

Milanović: Ukrajina se raspada, sve je izmaklo kontroli!

14.05.2014 u 10:04

Bionic
Reading

Ukrajina se raspada kao država, a Rusiju, koja je u događajima na Krimu prešla crtu dopustivog, treba upozoriti da ju to ne ponese dalje, rekao je premijer Zoran Milanović u srijedu u emisiji Hrvatskg radija 'A sada Vlada'

'Činjenica jest da je Rusija prešla crtu dopustivoga događajima na Krimu' i sada gledamo što se događa dalje, kazao je hrvatski premijer, naglašavajući da je situacija u Ukrajini puno kompleksnija od toga da bi se mogla sažeti u dvije rečenice.

'To je država i nacija (Ukrajina) koja je cijelo vrijeme bila u nastajanju i koja se sada pred našim očima raspada', naglasio je Milanović i dodao da taj proces nitko ne kontrolira.

'To je naprosto izmaklo kontroli. To je moje viđenje', rekao je Milanović. Dodao je da Hrvatska, srećom, ne mora zauzimati radikalne političke stavove jer želi s raditi s Rusijom koliko je to moguće. 'To će jako ovisiti o njima, tako da tu jako važem riječi'.

Milanović je kazao da države članice EU-a nisu jedinstvene u pogledu sankcija prema Rusiji. 'Interesi su različiti, prije svega komercijalni interesi nekih država. Nije ista situacija i stajalište Portugala i Španjolske, Njemačke ili Velike Britanije ili Mađarske i Slovačke koje su preovisne o ruskom plinu. Hrvatska je tu negdje u jednoj komotnoj zoni', ustvrdio je Milanović..

Milanović navodi i da je Rusija prošla kroz grozno razdoblje devedesetih godina prošlog stoljeća. 'Raspalo se nešto što je u psihi ljudi funkcioniralo kao carstvo, bez obzira na to što je bilo komunističko, granice su dramatično gurnute prema istoku, više nego ikad u 350 godina...i normalno da tu ima puno frustracija kod Rusa. I to treba vidjeti', objasnio je.

Smatra da je toj frustraciji iz ruskog kuta gledanja pridonio i proces širenja NATO-a koji je počeo nakon "što su se Sovjeti dragovoljno povukli iz istočne Europe".

'Vjerojatno su iz svoje perspektive razmišljali da NATO ne smije ići prema istoku, a došao je na 50 kilometara od Sankt Peterburga', navodi Milanović, ocjenjujući kako je i ta čijenica "dio ruske psihe, tereta i frustracije".

'S obzirom na to da ja na to gledam kao Hrvat i hrvatski premijer s relativno sigurne distance, mislim da mogu dosta izoštriti taj pogled. Dakle, treba ih upozoriti da se kontroliraju i da ih to ne ponese, ali tko sam ja da im s pozicije hrvatskog premijera dijelim takve lekcije', zaključio je.