ENERGIJA ZA CENTAR

U pogonu solarana elektrana dm-a

12.06.2014 u 12:52

Bionic
Reading

Tvrtka dm pustila je u pogon solarnu elektranu, na krovu svog upravno-distributivnog centra u Kovinskoj ulici u Zagrebu, a riječ je o investiciji od 3,9 milijuna kuna

Kako je danas priopćeno iz dm-a, elektrana je puštena u rad ovaj tjedan, pa će električna energija potrebna za svakodnevni rad centra biti gotovo u potpunosti proizvedena iz obnovljivih izvora energije.

Godišnja proizvodnja dm-ove solarne elektrane zadovoljit će potrebe za električnom energijom dovoljne za godišnju opskrbu 115 kućanstava i znatno će smanjiti ispuštanje ugljičnog dioksida u atmosferu.

dm potiče kupce i djelatnike da brinu o okolišu i uvijek nastoji pozitivno utjecati na zajednicu u kojoj posluje, kazao je direktor dm-a Mirko Mrakužić

Izgradnjom elektrane, kako je naveo, svoje poslovanje žele približiti idealu održivog razvoja. Solarnom elektranom osigurali su proizvodnju energije iz obnovljivih izvora za idućih 25 godina, a umanjit će ispuštanje ugljičnog dioksida za čak 350 tona godišnje.

U izgradnju solarne elektrane, koja broji 1.360 solarnih panela, uloženo je 3,9 milijuna kuna. Angažirana su dva hrvatska dobavljača - SOLVIS iz Varaždina kao proizvođač solarnih panela te tvrtka relatio ES Adria iz Varaždina, koja je izvela pripremne i instalacijske radove.

U ljetnim mjesecima solarna elektrana proizvodit će u prosjeku od 2 do 2,5 MWh struje. Instalirana snaga solarne elektrane premašit će potrebe dm-a za energijom, što znači da će dm višak 'čiste struje' isporučivati u distributivnu mrežu HEP-a.