NESTALI ZA 18 SEKUNDI

ADAC testirao sigurnost 237 automobila na krađu. 230 vozila palo na testu

30.01.2019 u 13:17

Bionic
Reading

Proizvođači automobila trude se što više kupcima olakšati korištenje vlastitih proizvoda, pa tako sve više automobila dolazi sa sustavima za otvaranje i pokretanje vozila bez ključa

Ova bežična tehnologija uistinu čini život lakšim, no ujedno značajno olakšava posao kradljivcima.

Korištenjem jednostavne elektronske opreme za kopiranje signala, kriminalci mogu jednostavno preuzeti signal vašeg ključa dok spavate, te zavarati automobil i odvesti se njime u svega 18 sekundi.

U Engleskoj i Walesu, primjerice, najmanje jedno vozilo je ukradeno svakih sedam minuta.

Njemački ADAC proveo je test na 237 automobila s tehnologijom otključavanja i pokretanja vozila bez ključa, te su ustanovili da svega sedam vozila nije moguće lako zavarati.

Na testu su zadovoljili samo Jaguar Land Roverovi proizvodi koji, zahvaljujući signalu ultra-široke frekvencije, mogu preciznije odrediti udaljenost između ključa i vozila.

Različiti proizvođači različito pristupaju rješavanju ovog problema, pa su tako Mercedes i BMW krenuli s ugrađivanjem senzora pomaka u vlastite ključeve. Ova tehnologija sprječava odašiljanje signala iz ključa kad je isti stacioniran.

Ako i sami posjedujete vozilo s ovom osjetljivom tehnologijom preporuka je proučiti priručnik za korisnike, te isključiti njenu funkciju. Možda je potrebno malo više vremena da izvučete ključ iz džepa i aktivirate centralno otključavanje, no vaš automobil će iz istog razloga biti puno sigurniji od krađe.

Kompletne rezultate ADAC-ovog testa možete preuzeti ovdje.

Dokument: ""
Izvor: Promo fotografije
  • +27
Mondial De L’Auto 2018 Izvor: Pixsell / Autor: Uli Deck/DPA/PIXSELL