KASNO KRENULI

Apple s razvojem umjetne inteligencije kasni dvije godine

21.10.2024 u 11:15

Bionic
Reading

Appleova interna istraživanja pokazuju kako je ChatGPT oko 25 posto precizniji od Siri i može odgovoriti na oko 30 posto više pitanja

Pojedini Appleovi zaposlenici vjeruju kako ta tvrtka kasni oko dvije godine u razvoju umjetne inteligencije. Apple je predstavio značajku Apple Intelligence tijekom konferencije WWDC24 u lipnju, što je bio njihov prvi iskorak prema hvatanju priključka u utrci u razvoju umjetne inteligencije.

Predstavljen je niz značajki, uključujući sažetke obavijesti, inteligentno rješenje za važne obavijesti, potpuno novu digitalnu pomoćnicu Siri s osobnim kontekstom, Image Playground, Genmoji...

Međutim, naknadno se pokazalo kako u Appleu ne rade sve sami. Apple Intelligence se uglavnom oslanja na modele koji mogu raditi na uređaju, što također znači da su zahtjevi za pokretanje tih značajki prilično visoki.

Potreban je čipset A17, M1 ili noviji, s najmanje osam gigabajta radne memorije. Također, to što je obrada na uređaju ograničava količinu podataka koje mogu obraditi.

Zbog toga je Apple ušao u partnerstvo s OpenAI-jem za integraciju ChatGPT-ja u cijelom sustavu. Apple je najavio kako će podržati GPT-4o za iOS, iPadOS i macOS. Bit će integriran u Siri, kao i alate za pisanje.

Appleova interna istraživanja pokazuju kako je ChatGPT oko 25 posto precizniji od Siri i može odgovoriti na oko 30 posto više pitanja.

Također, dio zaposlenika procjenjuje kako ta tvrtka zaostaje u razvoju umjetne inteligencije za predvodnicima u industriji za više od dvije godine.

Dosad je Apple pokazao kako može koliko-toliko nadoknaditi propušteno (kao što je bio slučaj s, primjerice, Apple Maps). Stoga se može očekivati kako će to pokušati i na području umjetne inteligencije.

Do 2026. godine Apple Intelligence bi trebao biti dostupan na svakom uređaju sa zaslonom, pri čemu će iPhone SE dobiti čip A18 u ožujku iduće godine, dok bi osnovni model iPada trebao biti nadograđen kasnije tijekom 2025., piše 9 to 5 Mac.