ŽIDOVSKA NASELJA

Njemačka upozorila Izrael na kolonizaciju

14.01.2014 u 09:28

Bionic
Reading

Njemački ministar vanjskih poslova Frank Walter Steinmeier upozorio je u ponedjeljak Izrael na kolonizaciju koja po njegovu mišljenju potkapa izraelsko-palestinske mirovne pregovore

'Jasno je da nastavak gradnje u židovskim naseljima utječe na mirovni proces', ocijenio je Steinmeier koji boravi u prvom službenom posjetu Izraelu i palestinskom teritoriju otkako je u prosincu preuzeo vodstvo njemačkom diplomacijom.

Ministar, čija je zemlja blizak saveznik Izraela, pružio je potporu naporima američkog državnog tajnika Johna Kerryja koji pokušava privoliti Izraelce i Palestince da sklope 'okvirni dogovor' u kojemu će biti izložene smjerenice konačnog mirovnog ugovora.

'U presudnoj smo fazi procesa (mirovnog). Obećavamo da ćemo trajno podupirati te napore', rekao je novinarima nakon susreta s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abbasom u Ramallahu, na Zapadnoj obali.

Glavni palestinski pregovarač Saeb Erakat pozvao je pak Njemačku i Europsku uniju da 'djeluju kako bi zaustavile izraelsku kolonizacijsku politiku koja potkapa mirovni proces'.

Steinmeier je prije toga sudjelovao na ispraćaju Ariela Sharona, bivšeg izraelskog premijera i vojnog zapovjednika.

Kerry dosad nije uspio uvjeriti dvije strane da prihvate njegov mirovni plan.

Abbas je, povisivši ton proteklog vikenda, opetovao u jednom govoru da mira neće biti sve dok istočni Jeruzalem koji je Izrael anektirao ne postane prijestolnica buduće palestinske države.

Izrael smatra Jeruzalem svojom 'vječnom i nedjeljivom'
prijestolnicom.

Abbas je usto ponovo odbio priznati Izrael židovskom državom jer bi to priznanje dovelo u pitanje povratak Palestinaca izbjeglih 1948.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu zatražio je od Palestinaca da priznaju Izrael 'državom židovskog naroda'.