'RED, RAD I RAST'

SDP-ova konvencija u znaku napetosti između Milanovića i Linića

22.02.2014 u 09:57

Bionic
Reading

U Hypo Centru u Zagrebu priprema se velika SDP-ova konvencija na kojoj će u subotu prisustvovati oko 750 stranačkih drugarica i drugova. Tema je konvencije 'Red, rad i rast', a predstavit će se rezultati dvije godine Kukuriku-vlade predvođene SDP-om

Velika SDP-ova konvencija održava se u trenutku kada su šef stranke Milanović i partijski veteran, ministar financija Slavko Linić očito u vrlo lošim, ne baš drugarskim, odnosima.

Najprije su nakon smjene Linićeva pomoćnika Branka Šegonakrenula su i nagađanja o smjeni ministra financija koja su ubrzo utišana kada je Linić prionuo na izradu rebalansa proračuna. Tema je aktualizirana kada je Linićeva kuma, sisačka županica Marina Lovrić Merzel došla pod povećalo USKOK-a i medija, ali je ponovno utihnula do jučer.

Naime, sukob ministra financija i premijera nastavio se preko neslužbenih izvora u medijima. Jučer je objavljena informacija da sam Milanović ukida predstečajne nagodbe koje je Linić do sada uspijevao grčevito braniti od kritika, pa i tužbi na Ustavnom sudu.

Naime, dok je Linić demantirao napise i hvalio se rezultatima predstečajnih nagodbi, od Milanovića ni slova demantija. Pustio je da se rasplamsa hajka na donedavno najpopularnijeg ministra te je ojačao sumnje da ga se želi riješiti iz Vlade. Ispostavilo se da su predstečajne nagodbe ionako ograničenog trajanja i da to nije nikakva nagla odluka premijera, ali je ipak ostala sumnja o lošem odnosu dvojice SDP-ovaca.

Linić je na izvanrednoj konferenciji za novinare rekao da ga odnos s premijerom uopće ne opterećuje i dodao: 'Ostavljam njemu da razriješi naše odnose'. Time je Linić potvrdio da i on misli da se ima što za razjasniti. Premijer je sinoć u Dnevniku Plus HTV-a izbjegavao to pitanje te je rekao samo da svi ministri uživaju njegovo povjerenje. Pitanje odnosa s Linićem nije smatrao važnim za razjašnjavanje pred javnosti.

Neraspletena priča neminovno će baciti sjenu na skup SDP-a na kojemu će se vrh stranke truditi ostaviti dojam zajedništva i optimizma. U Hypo centru će danas, osim premijera, govoriti potpredsjednici Vlade Milanka Opačić i Branko Grčić te povjerenik Europske komisije Neven Mimica - donedavni potpredsjednik stranke. Navodno je trebao govoriti i Linić, koji se ipak može pohvaliti s nešto više rezultata u dvije godine od navedenih potpredsjednika, ali bit će izostavljen.

Zato će ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić, navodno jedan od premijerovih miljenika, biti jedini ministar bez titule potpredsjednika Vlade koji će dobiti riječ. Milanović je sinoć u intervjuu objasnio da je ministar prometa izabran da govori jer je ograničen broj ljudi: 'Mlađi je nešto po stažu, to nije glavni kriterij, ali u tom resoru se događaju neke stvari o kojima smo možda manje govorili. Resor zdravstva... Ne pitate me zašto nije ministar zdravstva Rajko Ostojić ili ministar Željko Jovanović? (...) Ne vidim tu nikakvu dramu.'

Među gostima će biti HSU-ov Silvano Hrelja i HNS-ova predsjednica i potpredsjednica Vlade Vesna Pusić.

I predsjednik kluba zastupnika SDP-a i glavni tajnik stranke Igor Dragovan izbjegavao je bilo kakva pitanja o odnosu Linića i šefa stranke, a upitan hoće li ministar financija uopće doći na konvenciju rekao je: 'Naravno da hoće!'

Dragovan od konvencije ima velika očekivanja: 'Mi smo obišli naše županijske organizacije i razgovarali o tome što smo učinili protekle dvije godine i što je pred nama do kraja mandata. Mi ovom tematskom konvencijom želimo jasno poslati poruku da idemo po povjerenje za novi mandat.'

317349,317341,317343,317108