Slijedi prodaja dionica?

Fortenova uskoro odlučuje o prodaji agrara Podravci, a ugovor je već potpisan

07.08.2024 u 07:42

Bionic
Reading

Prema informacijama FORBES-a Hrvatska, idući tjedan, 14. kolovoza, u Amsterdamu će se održati skupština dioničara Fortenove. Jedna od točaka dnevnog reda na toj skupštini je odluka o prodaji poljoprivrednog biznisa Fortenove

Unatoč tome što je posao već dogovoren, ugovor potpisan i javnost obaviještena, dioničari će tek sljedeće srijede glasati o odobravanju prodaje poljoprivrednog biznisa Podravci, piše Forbes.

Ova situacija ne izaziva neizvjesnost oko preuzimanja poljoprivrednih kompanija od strane Podravke, budući da glavni dioničar Pavao Vujnovac, putem svoje tvrtke Open Pass, kontrolira više od 90% glasačkih prava. Stoga se radi o formalnoj potvrdi već donesene odluke.

Zatražili smo komentar od Fortenove, koja je izjavila: “Sukladno uobičajenoj praksi, ugovori se potpisuju te se prije zaključenja transakcije ishode sva potrebna korporativna i regulatorna odobrenja. Isto je bilo i kod prodaje Grupe zamrznute hrane kompaniji Nomad Foods.”

Vujnovac platio 468,8 milijuna eura?

Fortenova grupa je prije otprilike mjesec dana objavila da više nema nijednog sankcioniranog ruskog ili bjeloruskog dioničara. Open Pass je postao većinski dioničar, a prema informacijama koju je tada objavio Jutarnji list, Vujnovac je za 93,78% vlasničkog udjela platio 468,8 milijuna eura, od čega 331 milijun eura u gotovini, a milijun prijebojem u dionicama.

Sličan iznos koji je plaćen za uklanjanje sankcioniranih dioničara, Fortenova je dobila i za prodaju kompanija Podravci. Nekoliko tjedana nakon što su sankcionirani dioničari izbačeni iz vlasničke strukture, objavljeno je da je s Podravkom potpisan ugovor o kupoprodaji kompanija Belje, PIK Vinkovci, Vupik, Energija Gradec, Belje Agro-Vet i Felix za 333 milijuna eura.

Moguća javna ponuda dionica?

Fortenova se postepeno rješava kompanija koje ne vidi kao dugoročne u svom portfelju. Prije tri godine prodali su poslovanje smrznute hrane, uključujući Ledo i Frikom, britanskoj kompaniji Nomad Foods za oko 615 milijuna eura.

Sljedeći korak za Fortenovu mogla bi biti javna ponuda dionica, što je Vujnovac najavio u siječnju ove godine u intervjuu za Bloomberg. “IPO je jedino rješenje za Fortenovu,” rekao je Vujnovac, najavljujući da bi pripreme mogle započeti čim se završi refinanciranje obveznica od 1,2 milijarde eura, koje dospijevaju u studenom ove godine.