intervju s dr. prkačin

Dermatologinja otkriva kako zaštititi kožu od sunca i upozorava: 'Nemojte loviti boju pod svaku cijenu'

21.07.2024 u 18:28

Bionic
Reading

Dermatologinja Ivana Prkačin objasnila je sve što trebate znati o zaštiti kože tijekom ljeta kako biste prevenirali opasne bolesti, njena oštećenja i preuranjene znakove starenja

Iako su svi dobro upoznati s važnosti zaštite kože od sunca tijekom ljeta, mnogi i dalje zaziru od nanošenja krema sa SPF faktorom smatrajući da su štetne za zdravlje ili vjerujući u stari mit da, jednom kada dobijemo 'podlogu', zaštitni faktor više nije potreban. No to je daleko od istine, a realnost o štetnosti izlaganja suncu brutalnija je nego što se čini.

S posljedicama u rasponu od bolnih opeklina, preko pojave preuranjenih znakova starenja, do povećane mogućnosti razvijanja melanoma, zloćudnog raka kože - izlaganje suncu bez adekvatne zaštite nešto je čemu se baš nitko ne bi smio olako prepuštati.

Kako bismo provjerili koje se sve opasnosti kriju od prekomjernog sunčanja i saznali što točno napraviti da bismo prevenirali bolesti i trajna oštećenja kože tijekom ljeta, razgovarali smo s dr. Ivanom Prkačin, specijalisticom dermatologije i venerologije iz KBC-a Sestre milosrdnice i Poliklinike Milojević.

Mitovi, zablude i činjenice o kremama za sunčanje

'Svakako je jedan od najčešćih mitova taj da su kreme za zaštitu od sunčanja toksične, međutim to nikako nije istina. Većina krema za sunčanje dostupnih na tržištu sigurna je za upotrebu i podvrgnute su strogim ispitivanjima. Postoje neki sastojci koji mogu izazvati iritaciju kod određenih ljudi i zato je važno odabrati proizvode koji su dermatološki ispitani te odgovaraju vašem tipu kože', rekla je na početku razgovora za tportal i razotkrila još jedan mit:

'Također, preplanulost ne pruža dovoljnu zaštitu jer ona nije dovoljna da nas zaštiti od štetnih utjecaja UV zraka, a one mogu uzrokovati opekline, prerano starenje i povećati rizik od raka kože bez obzira na preplanulost. Mnogi vjeruju da kreme za zaštitu od sunca nisu potrebne kada je oblačno, ali čak do 80 posto UV zraka prolazi kroz oblake, pa je nužno zaštititi se od njih i kada je oblačno.'

Kako odabrati idealnu kremu za sunčanje?

Dakle kreme za sunčanje u najgorem slučaju mogu izazvati iritaciju, ali to nikako nije razlog da ih izbjegavamo. Umjesto toga, važno je pronaći onu opciju koja je najbolja za naš tip kože, počevši od izbora između mineralnih i kemijskih filtara.

'Prilikom odabira faktora zaštite (SPF) svakako preporučujem SPF 50 kako biste se zaštitili od opekotina i dugoročnih oštećenja kože. Što se tiče izbora između mineralnih i kemijskih filtara, mineralni filtri poput cinkovog oksida i titanskog dioksida idealni su za one s osjetljivom kožom jer fizički blokiraju UV zrake. Iako mogu ostavljati blagi bijeli trag na koži, oni su često manje iritirajući te djeluju odmah nakon nanošenja', istaknula je za tportal dr. Prkačin i pojasnila:

'Kemijski filtri poput avobenzonea i octocrylenea apsorbiraju UV zrake, pretvarajući ih u toplinu, lakši su za nanošenje i ne ostavljaju bijeli trag. Međutim mogu biti potencijalno iritirajući za neke osobe s osjetljivom kožom te ih je potrebno nanijeti 20 minuta prije izlaganja suncu. Odabir između mineralnih i kemijskih filtara ovisi o osobnim preferencijama i potrebama te je važno odabrati proizvod koji ćete redovito koristiti i koji vam najbolje odgovara za optimalnu zaštitu kože.'

Kako pravilno nanijeti kremu za sunčanje?

Pravilno nanošenje kreme za sunčanje ključno je za njezinu učinkovitost, a dermatologinja nam je pojasnila kako to učiniti.

  • Prije svega, koristite dovoljnu količinu kreme - preporučuje se oko dvije žlice (30 ml) za cijelo tijelo.
  • Nanesite je 15-30 minuta prije izlaganja suncu i ravnomjerno rasporedite po svim dijelovima kože koji će biti izloženi suncu, uključujući teže dostupna područja poput vrata, ušiju, leđa, ruku i stopala.
  • Ne zaboravite je nanositi svaka dva sata ili češće, osobito nakon plivanja ili znojenja.
  • Izbjegavajte česte greške poput premalog nanošenja, preskakanja teško dostupnih područja ili nepravilnog raspoređivanja kreme.

Što je SPF?

Zabune još uvijek nastaju i oko odabira adekvatnog SPF-a pa je stručnjakinja pojasnila o čemu je zapravo riječ i što znače pojedine oznake.

'SPF (Sun Protection Factor) je mjera koja označava koliko dugo možete ostati izloženi suncu bez opeklina na koži, uz primjenu određene količine kreme za sunčanje, u usporedbi s vremenom koje bi bilo potrebno da se ta opeklina pojavi bez zaštite. Naprimjer, SPF 30 znači da će koži trebati 30 puta duže da izgori na suncu nego bez zaštite. Važnost SPF-a proizlazi iz njegove sposobnosti zaštite od štetnog UV zračenja sunca. UV zrake, posebno UVA i UVB, mogu prouzročiti opekline, prerano starenje (fotostarenje), pigmentacijske promjene i povećati rizik od tumora kože. Kreme za zaštitu od sunca s odgovarajućim SPF-om pomažu u blokiranju ili apsorpciji ovih zraka, štiteći kožu od njihovih štetnih utjecaja.'

U svemu tome nerijetko možemo čuti i mitove poput onog da je nemoguće dobiti lijepo osunčani ten s nanesenim visokim faktorom, a postavlja se i pitanje je li uopće zdravo težiti preplanulosti.

'Možete postići lijepo osunčani ten čak i uz korištenje kreme za sunčanje s visokim faktorom zaštite (SPF). Visoki SPF faktor štiti kožu od štetnih UV zraka, smanjuje rizik od opeklina i dugoročnih oštećenja, ali istovremeno dopušta postizanje blagog preplanulog tena. To znači da ćete polako dobiti boju, ali će se proces tamnjenja produžiti.'

Nemojte 'loviti boju' pod svaku cijenu

'Što se tiče zdravlja, 'loviti boju' bez odgovarajuće zaštite može biti štetno. Pretjerano izlaganje suncu, osobito bez kreme za sunčanje ili s nedovoljnim SPF-om, povećava rizik od opekotina, preranog starenja i povećava mogućnost razvoja raka kože. Stoga je važno koristiti kreme za sunčanje i umjereno se izlagati suncu, uz pažnju na zaštitu kože kako biste uživali u preplanulom tenu na siguran način.'

Čak i ako pravilno nanesemo kremu, i to baš onu idealnu za naš tip kože, i dalje je važno izbjegavati izlaganje suncu u najintenzivnijim satima u danu, obično između 10 i 16 sati. U tim satima UV zrake su najjače, što povećava rizik od opeklina, oštećenja kože i njenog preranog starenja, ističe dr. Prkačin.

'Kreme za zaštitu od sunca mogu biti manje učinkovite zbog visokog UV indeksa i duljeg izlaganja. Također, izlaganje suncu u ovim satima može dovesti do dehidracije, sunčanice i općeg osjećaja nelagode. Preporučljivo je ne planirati vanjske aktivnosti u tom periodu ili potražiti hlad i koristiti kremu za zaštitu od sunca ako ste vani u najtoplijem dijelu dana.'

Kako zaštititi djecu od sunca tijekom ljeta?

Napomenula je da je zaštita mališana od sunca izuzetno važna da bi se na vrijeme spriječile štetne posljedice UV zračenja te pojasnila kako ih pravilno zaštititi.

'Naučite djecu o važnosti zaštite od sunca, uključujući pravilno korištenje krema i nošenje zaštitne odjeće. Koristite kreme s visokim SPF-om, i to one koje su namijenjene njima. Redovito nanesite kremu prije izlaska na sunce i ponovno je nanesite svaka dva sata ili češće, a obavezno nakon plivanja. Djeca također trebaju nositi zaštitnu odjeću, šešire ili šilterice te sunčane naočale s UV zaštitom. Svakako potražite područja za igru i odmor u hladu tijekom vrućih dana kako biste smanjili izravnu izloženost suncu i pregledavajte djetetovu kožu zbog eventualnih promjena na madežima ili drugih nepravilnosti.'

Dnevna beauty rutina: Evo kada nanijeti kremu za sunčanje

Ako ćemo biti posve iskreni, većina nas nanosi kreme za zaštitu od sunca samo pri odlasku na plažu. No vrlo je bitno koristiti ih u svakodnevnoj rutini, posebno tijekom ljeta, kada je velik dio površine tijela izložen suncu, ali i u ostatku godine. Evo kako bi izgledala idealna dnevna beauty rutina s ovim nezaobilaznim korakom:

  • Klasičnu ljetnu beauty rutinu započnite čišćenjem lica blagim sredstvom prilagođenim tipu kože da biste uklonili nečistoće i ostatke šminke.
  • Zatim nanesite serum s antioksidantima ili sastojcima za hidrataciju da biste poboljšali teksturu i zaštitili kožu od vanjskih utjecaja.
  • Potom nanesite hidratantnu kremu, prilagođenu ljetnim uvjetima, da biste održali kožu hidratiziranom i zaštićenom.
  • Na kraju nanesite kremu za zaštitu od sunca s visokim SPF-om na lice, vrat i ostale izložene dijelove tijela. Ako koristite šminku, treba izabrati laganu i vodootpornu formulu koja će trajati i izdržati visoke temperature.

Za kraj, dermatologinja Prkačin naglasila je da je zaštita od sunca ključna za očuvanje zdravlja i sprječavanje preranog starenja kože cijele godine, ne samo tijekom ljeta ili sunčanih dana.

'Redoviti pregledi i edukacija o pravilnoj upotrebi zaštite od sunca također su važni radi rane detekcije eventualnih promjena. Odgovorno i pažljivo uživanje u suncu pomaže u dugoročnom očuvanju zdravlja kože.'